På begäran från den internationella domstolen i Haag skrev Sverige i fredags sin inlaga kring det möjliga rättsfallet. Sverige upprepade sin ståndpunkt att murbygget är ett folkrättsbrott, och uttalade inte något motstånd mot att domstolen tar upp frågan.
Men då EU, genom det irländska ordförandeskapet, i måndags skickade sin inlaga visar det att EU nu ansluter sig till USA och Israel: muren bör inte bli ett rättsfall och Haagdomstolen bör inte ges rätt att döma i frågan.
USA:s argumentation, uppger Washington Post, är att muren inte faller inom domstolens jurisdiktion, eftersom det bara är de inblandade staterna, och inte FN:s generalförsamling, som kan väcka en fråga i domstolen. Och Palestina är ju inte en stat.
Dessutom är muren en förhandlingsfråga mellan Israel och palestinierna, menar USA.
– Ni känner redan väl till vår inställning till muren, den bidrar inte till freden, sade EU:s utrikespolitiske representant Javier Solana.
Och EU-kommissionären Chris Patten, med ansvar för utrikesfrågor, tillade:
– Det finns, tror jag, ingen tvekan bland EU:s medlemsstater om vilken skada muren gör mot möjligheterna till en lösning.
Men att göra det till ett rättsfall skulle allvarligt skada framtida förhandlingslösningar, menar EU, som talar om att en politisk lösning är bättre än en juridisk.
Flera andra länder, som i oktober lade ned sina röster, har nu valt att sluta upp bakom Israel och USA. De flesta EU-länder har sänt in egna inlagor till domstolen. Av dem har några, däribland Storbritannien och Tyskland, mycket kraftigt motsatt sig ett rättsfall.
Frågan om den israeliska muren har flera gånger tagits upp i FN:s generalförsamling, efter att USA lagt in sitt veto i säkerhetsrådet. I oktober röstade generalförsamlingen, med 144 röster mot fyra, tolv avstod, igenom en resolution som kräver att Israel stoppar bygget och river de delar som redan är byggda.
Och i början av december röstades en ny resolution, med krav på att muren skall tas upp i Haagdomstolen, igenom med 90 röster mot åtta. 74 avstod, däribland EU. Vid det här laget är cirka 20 mil av muren färdigbyggd. Totalt har ett trettiotal länder sagt nej till att låta domstolen ta upp fallet. Den palestinske presidenten Yassir Arafat kallade det internationella stödet för Israels inställning ett ”brott mot folkrätten”, enligt Haaretz.
– De respekterar inte folkrätten, utan faller i stället in i den rasistiska mentaliteten, sade Arafat.
Israels utrikesminister Silvan Shalom sade i söndags att han hoppades att domstolen skulle övertygas att ställa in målet, eftersom ”det är en politisk och inte en juridisk fråga”, uppger Haaretz.
Förhandlingen är satt till den 23 februari och kommer med största sannolikhet att genomföras.
Ett domstolsutslag blir rådgivande eftersom bara resolutioner från säkerhetsrådet är folkrättsligt bindande.
EU och USA vill inte göra rättsfall av muren
Nu ansluter sig EU till dem som inte vill att Israels apartheidmur tas upp till prövning i den internationella domstolen.