Den litterära samtiden är både rörlig och rörig. I vissa avseenden påminner dagens situation om 1970-talets förlagskris. Precis som då satsar de stora förlagen sparsamt på debutanter och mer på säkra storsäljare. Och liksom på 1970-talet växer det även nu fram en stark motreaktion.
De små har själva skaffat sig produktionsmedel och börjat utöva inflytande. Det är främst i Göteborg och Skåne som det händer saker; i Göteborg finns vitala tidskrifter som Sjukjournalen, Dokument och Gräs, och i Malmö har Serum, Fabrik och Gud & Handel sina redaktioner.
Till raden av nya tidskrifter kan man numera också lägga Lunda-baserade Ryska Huset, som just har kommit med sitt andra nummer. Det är, enligt omslaget, en ”tidskrift för språkets fest”. Jag antar att devisen ska tolkas i vidaste mening; redaktören Jakob Simonson har samlat ihop 60 sidor brokigt material kretsande kring både litteratur, musik och bildkonst. Tidskriftens ton ligger någonstans mittemellan litterärt undergroundfanzine och populärkulturell intervjutidning. När det inte fungerar luktar det skoltidning, och när det fungerar förmår Ryska Huset lyfta fram det oväntade och oborstade.
Personligen fastnar jag för redaktörens egen artikel om tidskriften Guru Papers och poesigruppen Vesuvius, i vilken Bruno K. Öijer, Erik Fylkesson och Per-Eric Söder en gång var medlemmar. Det är en initierad och läsvärd tillbakablick. Dessutom fungerar texten som en introduktion till nämnde Söders lyriska återkomst, den surrealistiskt klingande långdikten Angola, som också ryms i numret. Redaktör Simonson hoppas på en ny storhetstid för Söder. Låt oss hoppas att han har rätt.
Förutom detta bjuder nya Ryska Huset bland annat också på Elias Westbergs novell Regn, en artikel om Bob hund och en intervju med och dikter av den danska poeten Kristina Stoltz. Det är givande läsning. Om redaktören bara kan värva en skicklig formgivare och ytterligare några goda skribenter kan det här bli ett riktigt spännande projekt. Fortsättning lär följa.