VECKANS TV Så var Robinson tillbaka i tv-rutan och som tv-skribent måste man självklart titta för att skapa sig en åsikt… Årets upplaga innehåller två lag, ett med gamla bekanta från tidigare omgångar och ett med utmanare som inte tidigare deltagit. Det är dags för den allra sista omgången av denna ”svenska” exportprodukt som faktiskt skapade rubriker som ”svensk skräp-tv” när den kom till USA. Det enda svenska med Robinson är att SVT var det första företag som nappade på det brittiska tv-produktionsbolagets erbjudande. Idén lär vara knäckt av Bob Geldolf, sångare i 70-talsbandet Boomtown Rats och mannen bakom det på 80-talet så populära hjälpinitiativet Band Aid, med massor av superstjärnor som sjöng för svältens offer i Etiopien.
Det första avsnittet påminde mig mest om en politisk kongress med två fraktioner. Bara veteranlaget var igång och de gamla rävarna verkar nu ha läst vänsterpartisten Mats Einarssons klassiska tips om ”Hur man spräcker valberedningens förslag”. Om du är opposition (pakt heter det i Robinson), sprid inte ut dina röster. Alla måste stryka samma person för att nå resultat. Det var precis vad som hände i första avsnittet. Alla kvinnor röstade på Robban från Gällivare, Robban anade oråd, skapade en kil i pakten och fick alla män att rösta på samma kvinna – Birgitta från Dalarna. Det antyddes inte så löite i programmet att det var Birgitta som var ansvarig för att pakten startade. Var det så föll hon på eget grepp. Hur som helst kvalar hela Robinson-gänget in i vilket politiskt parti som helst efter sina omgångar på öde öar. Robinson visas på SVT1, lördagar 20.00.
Denna vecka tipsar jag om två politiskt högintressanta filmer, båda på SVT1. På fredag visas Three Kings, den film som i alla fall för mig innebar en väckarklocka vad gäller George Clooneys utveckling från såpastjärna till en av Hollywoods mest originella och politiskt intressanta profiler. Jag har tidigare uppmärksammat filmen i denna spalt, när du nu går på nytt får alla som inte sett den chansen. Filmen handlar i korthet om tre desillusionerade amerikanska soldater som ser en chans att plundra ordentligt innan de åker hem från anfallskriget i Irak 1991. Den visar på stormaktens arrogans och lokalbefolkningens lidanden och inställning till sina ”räddare”.
På måndag, 13.45, visas Bo Widerbergs Ådalen 31. En klassisk filmatisering av det mord på fem demonstrerande arbetare som svenska staten gjorde sig skyldig till. Filmen från 1969 är en nyttig historielektion men också en påminnelse hur den fackliga vardagen än i dag ser ut för en majoritet av jordens arbetare.