Är det ett brott att berätta om en kollegas skadade fot på en hemsida? Efter fem år kan den frågan snart få sitt slutliga svar.
Personuppgiftslagen, Pul, infördes 1998 som resultat av EU:s dataskyddsdirektiv och har flera gånger visat sig krocka med svenska yttrandefrihets- och offentlighetsregler. Vid prövningar enligt yttrandefrihetsgrundlagen, exempelvis förtalsmål mot tidningar, prövas hur rimliga och sanna de omstridda påståendena är. Men vid en rättslig prövning enligt Pul diskuterar rätten inte sanningshalten.
”Fallet Bodil” började hösten 1998, då konfirmandläraren Bodil Lindqvist i Alseda på sin hemsida skämtsamt berättade om sina medarbetare. Bland annat att kyrkvaktmästaren skadat foten.
Därmed spred hon känsliga uppgifter till tredje land – och dess-utom utan att ha inhämtat förhandsgodkännande, menade Datainspektionen och även Eksjö tingsrätt, som 2000 dömde henne till 4 000 kronor i dagsböter enligt Personuppgiftslagen, Pul. Att kyrkvaktmästaren i efterhand inte hade något att invända spelade ingen roll.
Domen överklagades till Göta Hovrätt, som vände sig till EU-domstolen för att få besked om vilken tolkning som ska gälla.
EU-domstolen har haft tre huvudfrågor att ta ställning till. Den första är om publicering på en hemsida innebär att uppgifter överförs till tredje land i den mening som Pul och dataskyddsdirektivet förbjuder. Nej, menar Lindqvist. Ja, menade Datainspektionen, som stödde sig på de svenska förarbetena.
EU-domstolen ger här Datainspektionen fel: EU:s dataskyddsdirektiv infördes medan Internet ännu var relativt okänt, och det vore orimligt att tolka direktivet som att det gör medlemsländerna ”skyldiga att hindra att personuppgifter överhuvudtaget” publiceras.
Därmed lär hon med största sannolikhet slippa utdömda dagsböter.
Den andra frågan handlar om Bodil Lindqvists hemsida överhuvudtaget ska omfattas av Pul eller inte. Lindqvists advokat har argumenterat för ett nej – den är av privat karaktär. Datainspektionen och den svenska regeringen har sagt ja – det finns inga sådana distinktioner enligt Pul. Här ger EU-domstolen Datainspektionen rätt.
På den tredje frågan – huruvida Bodil Lindqvists rätt till yttrandefrihet kränkts genom den svenska tolkningen – lämnar EU-domstolen inget svar. Gränsen mellan yttrandefrihet och integritet måste avgöras på nationell nivå, menar domstolen, som därmed lämnar frågan tillbaka till Göta Hovrätt.