BOGOTÀ ”El Gringo”, Gonzalo Sanchez de Lozada, har flytt Bolivia och återvänt till Miami i sitt hemland, USA.
USA är skakat över utvecklingen i ett av de fattigaste länderna i Latinamerikas ”hjärta”. I Bolivia blev situationen ohållbar. Både för Bushadministrationen som först gav allt stöd till ”Goni” men efter tre dagars massdemonstrationer som inte skrämdes av blodbad utförda av de väpnade styrkorna, insåg att det för USA gällde att byta häst.
Därför tvingade USA i fredags eftermiddag sina lokala stödtrupper i Jaime Paz Zamora, från MIR och Manfred Reyes, från det högerpopulistiska FNR, att sadla om. Reyes avgång på förmiddagen var samordnad med USA-ambassaden och State Departement (UD). Hade regeringskoalitionen naglat sig fast vid makten, hade USA:s utsikter för att behålla greppet över Bolivia också i framtiden varit avsevärt sämre. Carlos de Mesa tog i helgen över och han är en pålitlig anhängare av fortsatt USA-beroende.
Inför CNN och den spansk-colombianska radiokedjan RLG anklagade Gonzalo Sanchez de Lozada det bolivianska upproret för att vara styrt av de colombianska Farc- och ELN-gerillorna och sade att upproret finansierades av knarkpengar. Med dessa pengar påstod Lozada att Evo Morales och Felipe Quispe finansierade tiotusentals marscherande gruvarbetare och bönder med ”tre dollar per dag”.
När dessa uppgifter blev allmän kännedom bland de hundratusentals demonstranterna på fredagsmorgonen exploderade en våg av indignation bland massorna. Den USA-stödde Goni insinuerade också över bristen på stöd från Venezuelas president Hugo Chavez som han trodde var ”upptagen” eftersom han inte hade uttalat sitt stöd för Goni, i likhet med OAS och resten av de latinamerikanska stats-cheferna.
Detta var också det enda stöd som Gonzalo Sanchez de Lozada lutade sig tillbaka emot.
Men när USA insåg att klockan var slagen, beslöt sig Lozada för att skriva ett kort brev till kongressen och med en helikopter, i likhet med gamla diktatorer som Kubas Fulgencio Batista (1 januari, 1959) och Nicaraguas Anastasio Somoza (19 juli, 1979), lämnade han ett folk som jublade på Bolivias gator, landsbygd och i Andernas högplatåer.
Samma dag som ”El Gringo” kastade in handduken, krävde 100 USA-medborgare som finns i Bolivia att USA-administrationen ”inte ska lägga sig i den politiska utvecklingen i landet”. De påminde också sin president att ”bolivianerna har rätt att själva bestämma över sin politiska framtid, fritt från påtryckningar och USA-sanktioner”.