Vänstermajoriteten i Stockholms läns landsting lade fram ett förslag om att få budgeten i balans fram till år 2008. Förslaget godkändes inte av länsrätten, som sade att budgeten ska vara i balans redan nästa år. Stockholms läns landsting, liksom flera andra landsting och kommuner i landet, står inför stora nedskärningar. När borgarna satt vid makten under förra mandatperioden var de starkt kritiska till skatteutjämningssystemet. De menade att det var det som fick Stockholms budget ur balans. Många tror idag att underskottet beror på systemet. Vänsterpartiet ställer sig inte helt okritiskt till skatteutjämningssystemet, men vill inte att det ska slopas helt.
Vänsterpartiet menar att en av de stora orsakerna till underskottet är att borgarna under förra mandatperioden inte hade kontroll på ekonomin. Då bolagiserade och privatiserade de stora delar av vården och kollektivtrafiken, vilket gett stora kostnadsökningar.
– Vi anser att det måste finnas någon sort av skatteutjämningssystem. Det absurda är att pengarna inte går till de kommuner som behöver dem. Pengarna går till Malmö och Göteborg, säger Sverre Launy som sitter i verkställande utskottet för vänsterpartiets distriktsstyrelse i Stockholm. Men som solidarisk princip måste vi ha kvar systemet.
Tjänstemän vid Stockholms läns landsting har presenterat förslag mot det stora underskottet. Mycket av förslaget strider mot den plattform som socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet lade fram efter valet förra året.
Sverre Launy tycker trots allt att det är rimligt att tjänstemän lagt fram ett förslag över vilka besparingar som ska göras i landstinget.
– Vad som kan anses orimligt är att politikerna har så kort tid på sig innan de ska fatta beslut. Det innebär i princip att det är de som är heltidsengagerade som fattar beslutet. Det är definitivt en svaghet.
Nedskärningarna innebär bland annat höjd skatt med 35 öre, nedskärningar inom vården och en rejäl höjning av SL-kortet från 500 till 750 kronor. Sammanslaget handlar det om 3,2 miljarder kronor som ska sparas. Huddinge sjukhus föreslås slås samman med Karolinska sjukhuset och Norrtäljes och Södertäljes akutsjukhus görs om till så kallade närsjukhus.
– Detta innebär förändrad verksamhet som kommer att påverka många av våra anställda. Vi räknar med trolig övertalighet bland de anställda. Inom vården räknar vi med att omkring 1 500 personer kommer att sägas upp, sade landstingsdirektör Sören Olofsson.
Han menar dock att detta är en förändrad organisation som man från tjänstemännens håll på sikt hade föreslagit.
Sverre Launy påpekar att det kommer att bli en svår situation för vänsterpartiet i de kommande förhandlingarna.
– Det ser inte så enastående ljust ut. Gruppen i landstinget befinner sig i en förhandlingssituation.
Launy förväntar sig att man efter förhandlingarna väljer att förankra det man kommit fram till hos distriktsstyrelsen, som är distriktets yttersta politisk ledning.
– Det vore rimligt att man följer den ordning som finns.