I mitten av september passade utrikesminister Colin Powell på att besöka staden Halabja i den kurdiska delen av Irak – staden där uppemot 5 000 kurder misstänks ha gasats ihjäl på order av Saddam Hussein i mars 1988.
Powell invigde ett museum till minne av massakren och deltog även i en minnesstund där han höll tal till de omkomnas minne.
Genom sitt besök i staden försökte den amerikanske utrikesministern rikta uppmärksamheten mot vad Saddam Hussein gjorde mot dess invånare för 15 år sedan och på så sätt legitimera invasionen och ockupationen av Irak.
– Jag kan inte berätta för er att Saddam Hussein var en mördande tyrann – det vet ni redan. Vad jag däremot kan berätta är att det som hände här 1988 aldrig mer kommer att hända igen, sade han i talet.
Av den kurdiska invånarna togs han emot med öppna armar och många uttryckte sin stora glädje över USA invasion och störtande av regimen i Bagdad. Många höll pro-amerikanska banderoller och Powells tal bemöttes med starka hyllningar och applåder.
– Jag kommer alltid att minnas Halabja, sade han.
Vad Powell däremot inte verkar minnas är hur USA reagerade när massakern avslöjades ett tag efter dess inträffande. Eftersom journalisten samtidigt påpekat att Vita huset bistod den irakiska regim med vapen och amerikanska dollar så bestämde sig USA:s utrikesdepartement för att gå ut och förneka upgiften – inte om de amerikanska subsidierna till massmördaren Saddam Hussein utan att någon massaker i Halabja aldrig har inträffat.
Inte heller nämnde han någonting om USA:s stöd till Turkiet när de i början av 1990-talet fördrev hundratusentals kurder från sina hem i den kurdiska delen av landet. Så mycket som 70 procent av den turkiska arméns vapen tros komma från USA. Paradoxalt nog har USA alltså stött kurdernas två värsta fiender och fortsätter att stödja en av dem.
Många kurder hoppas på att man med USA:s hjälp skall få Kurdistan erkänt av omvärlden. Kurdiska Kadek säger sig vara berett att förklara krig mot Turkiet.
Enligt Ielmaz Shiar, föreningens talesman, skall hundratusentals kurder vara villiga att deltaga om kriget bryter ut. Shiar hävdade att Turkiet fullständigt ignorerat fredsförsöken från kurdiskt håll och att ett krig nu är nästintill oundvikligt. Han sade även att de kurdiska partierna, trots interna meningsskillnader, nu är enade i frågan om angrepp.
Kadek (som tidigare hette PKK) finns med på USA:s lista över terroristorganisationer och USA har uttryckligen lovat att försvara Turkiet vid ett kurdiskt angrepp. Kurderna blir troligtvis tvungna att skaffa sig en mer lojal allierad om man skall lyckas med att få sitt Kurdistan erkänt.