I den svenska pensionsdebatten är det för tillfället tyst. Men flera av fempartiuppgörelsens arkitekter har rest runt i Europa och det svenska exemplet sprids. EU-kommissionen har framhållit det svenska systemet som ett föredöme, eftersom systemet räddar sig självt på bekostnad av framtida pensionärer.
Liknande principer är på väg att införas i flera andra europeiska länder. Det har följts av omfattande protester i Frankrike, Italien och Österrike.
Tiden närmar sig för den så kallade kontrollstationen. Nästa år ska de fem partierna inom pensions-uppgörelsen diskutera om det finns förutsättningar för det kritiserade förslaget att överföra ytterligare 100 miljarder från AP-fonderna till statskassan, utöver de tidigare 258 miljarderna. Förutsättningen är att pensionsfonderna anses tåla överföringen.
Flamman har talat med flera inom pensionsdebatten, men ingen vet närmare när kontrollstationen ska påbörjas.
I en brett upplagd motion vill vänsterpartiet stämma i bäcken. Denna vecka kommer partiet att presentera debattartiklar, dela ut flygblad och i riksdagens partiledardebatt koncentrera sig på pensionsfrågan.
– Jag tror många tycker att vår politik är rätt, men de känner inte till att vi kritiserat systemet under många år, säger Kalle Larsson (v) , ledamot i socialförsäkringsutskottet.
– Dessutom ligger det rätt i tiden att koppla till de pågående proteströrelserna i Europa.
Vänsterpartiet anser inte att pensionerna har återställts efter det tidiga 1990-talets sänkningar.
Dessutom kräver vänsterpartiet att bostadstillägget på sikt ska ökas till 95 procent. I samarbetspartiernas 121-punktsprogram finns frågan med, dock utan närmare precisering.
Ett annat krav är att systemet ska göras mer jämställt mellan kvinnor och män. Om kravet genomförs, skulle det som helhet stjälpa pensionssystemet.
Partiet vill också att den sjätte AP-fonden, som har en mer långsiktig investeringsinriktning på riskkapital och onoterade bolag, ska undantas från diskussionerna om nästa års kontrollstation. För övriga AP-fonder kräver vänstern återigen tydligare placeringsregler.
Det senaste året har åter avslöjats hur fonderna satsat på aktier i såväl krigs- som tobaksindustri. I stället måste AP-fondernas pengar användas långsiktigt och till att främja sysselsättning och näringspolitiska mål.
– Generellt handlar det om att våra pengar spekuleras bort. Det finns inget som säger att det är nödvändigt att vi måste minska pensionerna, det handlar om en anpassning till EMU, säger Kalle Larsson.
Pensionssystemet bygger på ”orealistiska förväntningar” och det finns ”anledning att ifrågasätta det nya pensionssystemet både vad gäller legitimitet och framtida hållbarhet”.
I pensionsuppgörelsen ingår den så kallade bromsen; en automatisk balansering som sänker pensionerna om matematiken inte går ihop. Däremot har de fem partierna fortfarande inte presenterat hur den utlovade så kallade gasen ska fungera.
Om pengarna inte visar sig räcka, bör avgifterna höjas i stället för en sänkning av pensionerna, menar vänstern, som också efterlyser att den så kallade gasen ska presenteras.
I den nu pågående debatten kring flera livförsäkringsbolag, särskilt Skandia Liv, har dock vänsterpartiet inte tagit någon ställning.
– Pensionsfrågan ligger utanför samarbetet, om det inte berör budgeten, är Kalle Larssons förklaring.