Stabilitetspakten innebär att de länder som går med i EMU åtar sig att hålla sina budgetunderskott under tre procent av bruttonationalprodukten, BNP, och accepterar att de riskerar böter om underskotten överstiger nivån.
Dessa regler ifrågasätts idag av bland andra Frankrikes premiärministern Jean-Pierre Raffarin. Orsaken är att det franska budgetunderskottet i år väntas bli större än väntat. Detta betyder att Frankrike nu måste betala miljardböter till komissionen.
Sverige var redan innan EMU-valet med i pakten, eftersom denna är en del av det så kallade tredje steget. Hållningen var tidigare från vänsterpartiets sida att Sverige bör begära undantag från stabilitetspakten. Detta var den linje som Jonas Sjöstedt och vänsterpartiet lade fram.
Enligt Lars Ohly, som sitter i vänsterpartiets verkställande utskott, för partiet samma krav idag och han tillbakavisar kritiken att partiet på något sätt skulle föra en mjukare politik i frågan.
– Kravet är identiskt med det vi ställde innan omröstningen. Det som skiljer sig är argumentationen. Vi ser idag att vi inte kan föra ett nej till EMU som argument. Det var inte stabilitetspakten som folket röstade om.
På frågan om varför vänsterpartiet inte utnyttjat läget för att föra fram diskussionen om pakten, svarar Lars Ohly att detta kommer att ske.
– Vi har skrivit vår motion och vi kommer att fortsätta driva frågan. Men först och främst ligger konventet och den nya konstitutionen, säger han till Flamman.
Vänsterpartiet har inte beslutat att driva någon kampanj i frågan om stabilitetspakten, men Lars Ohly understryker att han tror att folk ser hur paktens regler slår mot länder i EU.
– Visst finns ett opinionsläge som borde utnyttjas. Fler och fler människor ser att pakten inte håller. Den diskussionen kommer att komma.
I vänsterpartiets motion står bland annat att den så kallade stabilitetspakten i praktiken inte spelar någon positiv roll för finanspolitiken i Sverige. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
– Att man i en motion skriver ”ge till känna”, betyder inte att det inte är ett skarpt beslut. Så skriver man alltid. Det hade DN:s Göran Eriksson sett om han läst igenom tidigare motioner, säger Ohly om den journalist som skrivit en kritisk artikel.
Han påpekar att om regeringen struntar i riksdagens motioner blir de anmälda till konstitutionsutskottet.
Stefan Carlén är socialdemokrat och verkade inför valet för ett nej till EMU. Han tycker att den hållning som vänsterpartiet har till stabilitetspakten idag är rimlig.
– Det stora dilemmat med stabilitetspakten drabbar de länder som är med i EMU. Har man en självständig valuta är inte stabilitetspakten ett lika stort bekymmer, säger han.
I vänsterpartiets motion skriver man dock att om Sverige enbart skulle tillämpa stabilitetspaktens kriterier skulle Sveriges finansiella ställning kunna försämras kraftigt och mycket snabbt.
På frågan om Frankrike handlar rätt, som nu inte vill följa stabilitetspaktens regler, svarar Lars Ohly att han anser att pakten ska omförhandlas och inte tillämpas lika på alla länder.
– Men jag tycker trots detta att pakten inte behövs och Sverige ska fortfarande begära undantag.