Skandalen kring SSAB:s koksverk i Luleå är det senaste exemplet på hur företag bortser från svenska kollektivavtal. När EU utvidgas österut blir problemet än tydligare. Regeringens särskilda utredare Berit Rollén menade i vintras att Sverige därför inte bör släppa arbetskraftsinvandring fri från de nya medlemsländerna. En lösning, menade Rollén, är att Sverige använder övergångsregler under sju år, vilket är vad EU maximalt tillåter. Under den tiden ska arbetskraft från öst kunna få arbets- och uppehållstillstånd ett år i taget, om det erbjudna arbetet är heltidsarbete och en fast tjänst.
Rollén mötte dock kritik från många håll, inklusive LO, TCO och Saco. Kommunförbundet, Landstingsförbundet och Rikspolisstyrelsen hörde till de få positiva.
Regeringen, som liksom LO tidigare sagt nej till övergångsregler men på senare tid hållit låg profil i frågan, väntas komma med en proposition till riksdagen i höst.
Då kan LO ha bytt fot. Sex LO-förbund – Byggnads, Elektrikerna, Målarna, Fastighets, Transport och Seko – har länge krävt ett tydligt ja till Rolléns förslag.
– Det blev en lång diskussion på LO:s styrelsemöte i juni, säger Hans Tilly, ordförande i Byggnads.
Transport och Seko, särskilt Seko Sjöfolk, har länge kämpat med utflaggade fartygs besättningar och med utländska åkerier som kör inrikestrafik i Sverige.
– De förbund som organiserar mycket medlemmar på ”fasta” arbetsplatser delar vår oro, men är inte överens om behovet av övergångsregler, säger Janne Rudén, ordförande i Seko.
– De flesta är nyvakna för problemet att arbetsgivare skriver på kollektivavtal och sedan helt enkelt skiter i det, säger Martin Viredius, vice ordförande i Transport.
De sex förbunden tvingade fram en kompromiss. Resultatet blev att LO visserligen fortfarande säger nej, men kommer att ändra sig om inte andra krav uppfylls till skydd för kollektivavtalen. Det handlar om tydligare regler i MBL, hårdare regler och kontroll av entreprenader, samt att bemanningsföretag ska ha auktorisation.
– I november blir det dags att analysera och se hur riksdag och regering kommer att agera, säger Martin Viredius.
Motståndarna till Rolléns övergångsregler har framhållit att eventuellt fiffel måste mötas med fler insatser från polisen och andra myndigheter. Sådant är bara fromma förhoppningar och har inte fungerat hittills, menar de sex förbunden – det är alltför ofta slumpen som avslöjar fiffel. LO ska därför göra jobbet själv och har startat en aktionsgrupp ”för ordning och reda på arbetsmarknaden”.
– Det enda som gäller är ännu hårdare arbete från vår egen sida, säger Hans Tilly.
Men också på politisk nivå – med krav på sociala rättigheter i offentlig upphandling och lagstiftning kring F-skattare och arbetstagarbegreppet.
– Det som ligger i botten är att försvara kollektivavtalet som bas på arbetsmarknaden, säger Rudén.
På sikt hoppas han att även tjänstemannafack ansluter sig till arbetet.
– Hur länge man behöver hålla på med detta? Tills det löst sig. Jag tror inte man kan skruva ned, man får inte slappna av.