EU-parlamentarikern Jonas Sjöstedt (v) är en av de som fått ta del av utredningen över Eurostats bokföring. Enligt honom kan de bortfifflade summorna uppgå till tiotals miljoner kronor.
– Jag hoppas dels att man gör en ordentlig utredning om det här och dels att Solbes avgår, säger han.
Förskingringen påstås ha gått till så att bedragarna betalar ut större summor än överenskommet för tjänster som Eurostat beställt och sedan slussas överskottet över till okända bankkonton. En minst sagt dålig kontroll över bokföringen har möjliggjort denna form av bedrägeri.
Redan 1999 uppdagades att förskingring försiggick inom Eurostat och EU-kommissionen förklarade att man tänkte ta i med hårdhandskarna när det gällde detta, men trots det tillsattes aldrig någon utredning för att reda ut anklagelserna.
Ledamöter av budgetkontrollutskottet, där Sjöstedt ingår, är de enda som har fått ta del av utredningen, men redan nu har krav väckts från flera håll om att EU-kommissionär Pedro Solbes bör avgå. Bland partierna i EU-parlamentet har hittills vänstergruppen GUE/NGL, liberalerna och det EU-kritiska EPP ställt sig bakom kravet.
Även den tyska liberalen Jan Mulder har anslutit sig till dem som kräver Solbes avgång.
– Jag är glad över att den liberala gruppen stöder min ståndpunkt och det har jag redan informerat Solbes om personligen, uppges Mulder ha sagt enligt EU-observer.
Solbes å sin sida menar att han inte känner till någonting om fifflet inom Eurostat och att han därför inte heller bör ställas till ansvars för det. Yves Franchet, Eurostats numera före detta Generaldirektör, blev avstängd från sitt arbete och ytterligare tre personer tros vara inblandade med förskringningen av pengar. Detta är dock inte första gången man stöter på oegentligheter i EU:s bokföring. I maj förra året blev EU-kommissionens chefrevisor Marta Andersen avstängd efter att offentligt ha kritiserat kommissionen bokföringsrutiner.
– Till skillnad från manipulationerna inom Enron och WorldCom, där man åtminstone kunde spåra transaktioner i bokföringen, så kan man inte göra detta med EU:s bokföring då det inte finns något system på plats för detta, sade hon och påpekade att det därför kan finns oupptäckta bedrägerier inom EU-byråkratin.
Även Jonas Sjöstedt tror att förskringring kan ha förekommit i betydligt fler fall än vad som har upptäckts.
– När man har så dålig koll finns det ju möjlighet till det, säger han.
Huruvida EU kommer att granska påstådda bedrägerier inom andra institutioner återstår att se. EU-kommissionens ordförande sade redan för fyra år sedan att EU har ”noll-tolerans” och kommer göra allt för att bekämpa denna verksamhet. I praktiken har man emellertid försökt tona ner anklagelserna, men nu kan man troligen inte skingra sig längre med ursäkter om att det råder brist på bevis och att man ingenting visste.
Eurostat visar granskning
EU:s interna revision har granskat bokföringen för Eurostat, EU:s officiella statistikbyrå, och flera står nu anklagade för att ha förskingrat pengar från statistikbyrån.