Sveriges småbrukares ordförande, Åke Karlsson, är starkt kritisk till LRF, Lantbrukarnas riksförbund. Han menar att LRF företräder en politk som får små jordbruk att duka under och som hotar den nationella jordbrukspolitiken. LRF har sagt ja till EMU trots att endast 16 procent av de LRF-anslutna bönderna säger ja.
Sveriges småbrukare startade 1984 som en utbrytning ut LRF och som en protest mot LRF:s linje. I mitten av juli hade organisationen 5500 medelmmar. Då utgavs tidningen Småbrukarens EMU-temanummer och sändes i extrastor upplaga – till alla 90 000 jordbruk i Sverige. Sedan dess har mer än 1 000 nya medlemmar inträtt och fler strömmar till varje dag.
– Vi hade en topp kring månadsskiftet med 80-90 nya medlemmar per dag, säger Åke Karlsson på telefon från sitt jordbruk i Kolmården. Nu bara i förra veckan kom 70 nya.
LRF satsar enligt Åke Karlsson på stora industrijordbruk med centralisering och kemikalier.
På vilket sätt har EU påverkat Sveriges jordbrukspolitik?
– Det som hände var den oerhörda byråkratiska biten. Förr var man som jordbrukare rätt fri att odla enligt metoder man lärt i generationer.
Men ett EU-inträde skulle inte automatiskt behöva innebära satsning på storskaligt jordbruk, framhåller han. Den utvecklingen har pågått i Sverige sedan 1970-talet, då han själv blev mjölkbonde, i samverkan mellan politiker och LRF.
– Skillnaden mellan LRF och oss är att LRF tycker att vi ska strukturrationalisera med stora jordbruk och djurhållning. Vi tycker att vi ska producera egna varor inom landet. Det är av både miljömässiga och regionalpolitiska skäl.
I till exempel Österrike har de småskaliga jordbruken kunnat behållas, berättar Åke Karlsson som själv åkt ner till Österrike för att studera förhållandena där.
– De stora pengarna i EU:s jordbruksstöd går till de stora jordbruken, eftersom det är arealkvoterat, så det är lättare för dem att klara sig. Men LRF har med stöd av EU strukturrationaliserat – ökat storleken – för att vara med i konkurrensen. Det beror mycket på svensk politik. EU har inte direkt tvingat fram detta. Österrike har behållit sin småskaliga struktur. Därnere är politikerna överens om att de ska ha den strukturen. I Sverige har politiken med stöd av LRF gått ut på ödeläggelse av landsbygden, eftersom man hävdat att det varit nödvändigt.
– I Sverige har tre mjölkproducenter lagt ner varje dag. Före EU-inträdet var vi 20 000 och idag är vi 9 000. Men det var ingenting som började då. När jag började som mjölkbonde 1975 var vi 50 000.
Idag finns omrking 60 000 jordbruksföretag – skillnaden mot antalet gårdar på 90 000 är att många har gårdar uthyrda.
– Vi är mycket mindre än LRF, men de små gårdarna har ju försvunnit mer och mer.
Att Sveriges småbrukare säger nej till EMU beror på att man anser att de nackdelar som upplevts efter EU-inträdet kommer att förstärkas.
– EMU kommer egentligen bara att förstärka centralistiska strukturen. Vi som vill frikoppla jordbrukspolitiken från EU och ha en nationell politik får det svårare. Det här med EMU är ett steg mot ytterligare ett statsbygge och den federala staten.
– Det blir svårare att hävda egen nationell jordbrukspolitik.
Karlsson menar att argumenten om stärkt kronkurs inte alls innebär de fördelar med ökad handel som LRF hävdar.
– Om kronan stärks kommer det bli billigare att importera varor från utlandet. Det Sverige producerar blir dyrare för andra länder att importera. LRF pratar om att det blir lättare att exportera och handla med samma valuta. Även om det vore så blir det även lättare att exportera till oss. Så det blir inga vinster att hämta där. Med en stärkt krona blir det svårare för oss att sälja till utlandet.
I övrigt ger ett EMU-medlemskap i sig inga väldiga förändringar för småbrukarna, menar Åke Karlsson. Man måste prata om EU ur ett bredare perspektiv, säger han.
– Att vi tagit ställning mot EMU är utifrån ett helhetsperspektiv. Det handlar inte minst om demokratin. Och det statsbygge som ju är fullt klart, enligt Carl Bildts pressmeddelande i förra veckan är den enda vägen är ett statsbygge och det ligger även i det nya konventet.
– Idag finns inga som helst ekonomiska anledningar att gå med i EMU eftersom det är på väg mot kaos. Titta på Tyskland, men även på Frankrike, Holland och Italien. Sverige har rent ekonomiskt tillsammans med Danmark och England klarat sig mycket mycket bättre. Vi har fler i arbete och högre tillväxt.
Åke Karlsson menar att LRF driver en linje på tvärs emot sina medlemmars vilja.
– Det fungerar inom LRF precis som inom partierna. Socialdemokraterna har också kongressbeslut för EMU men inte medlemmarna med sig. LRF fick hälften av bönderna med sig för EU men många har ändrat sig sedan dess.