För den som bor i Polen och är egen företagare är det helt lagligt att arbeta i ett annat land. Det är också helt i sin ordning att komma till Sverige och arbeta om du har arbetstillstånd. Problemet är de omständigheter som dessa företag eller personer anställs under när de väl kommer hit.
– Problemet är de svenska företag som raggar upp arbetskraft från andra länder, säger Gunnar Eriksson, avtalssekreterare för Byggnads i Stockholm.
Han berättar att det finns en stor svart marknad i Sverige som utnyttjar den här situationen.
– Det finns företag i Sverige som specialiserar sig på att anställa utländsk arbetskraft. Kunden betalar företaget och företaget betalar arbetstagaren. På så sätt gör arbetsgivaren stora vinter på mellanskillnaden, eftersom de själva tar en del av lönen som ska gå till den anställde, säger Eriksson.
Konsekvenserna av detta, menar han, är att kollektivavtalen inte följs.
– Antingen så tillämpar man inte kollektivavtalen, eller så följer man dem inte.
Exemplet från Öland är bara ett i mängden och Gunnar Eriksson tror att det bland annat beror på att det är lätt att hålla sig undan, eftersom gästarbetarna ofta bara kommer hit under korta perioder.
– Enligt Riksskatteverket undanhålls omkring 100 miljoner kronor om året genom svarta anställningar. Byggbranschen står för 40-50 procent av detta svinn, säger han.
Ett exempel på företag som utnyttjar möjligheterna till svartanställning är företaget Polite. I mars i år genomförde Byggnads tillsammans med andra fackförbund en blockad mot företaget.
Företaget JN-Bygg uppför hus åt Götene-hus i Hofterup. Byggjobbet utfördes av tio litauer som hyrdes in från det brittiska företaget Polite via ett svenskt företag som heter Rentabuilder.
Byggnads ansåg att litauerna var anställda och att Polite därför skulle teckna kollektivavtal som gav avtalsenliga arbetsvillkor åt litauerna. Polite hävdade att litauerna var delägare i Polite och att de därför, enligt gällande EU-regler, inte skulle betraktas som anställda. Detta skrev tidningen Byggnadsarbetaren om under våren.
– För att förebygga det här problemet arbetar vi med att försöka se till att de regler som finns i Sverige tillämpas. Det finns nu även ett lagförslag som innebär att den som anlitar underentreprenörer själva ska stå för de sociala kostnaderna. På så vis kommer det att bli svårare att inte följa kollektivavtalet, säger Gunnar Eriksson.