Efter att 100 000 DN-läsare blev utan tidning gick DN:s chefredaktör Jan Wifstrand ut på DN:s förstasida och beklagade händelsen. I samma text passar även Wifstrand på att ge en förklaring till varför tidningen inte kom ut. Det är helt enkelt grafikerna som arbetar på tryckeriet som avsiktligt saboterat för DN.
”Från grafiska fackets sida förnekas det alltid metodiskt att det handlar om något annat än tekniska problem i sådana här situationer. Det kommer ni att få höra igen. Men situationen kräver klarspråk gentemot er prenumeranter:
Det handlar om direkta maskningsaktioner.
Vi är förtvivlade över att en leverantör och samarbetspartner(!) använder sig av icke sanktionerade stridsåtgärder mot oss för att vinna sina syften. Jag kan bara djupt beklaga att så sker.”
– Jag gick ut i DN för att jag har för vana att säga vad jag tycker. Det är min skyldighet att berätta sanningen om det jag ser, säger Wifstrand till Flamman.
Han menar att han med egna ögon bevittnat hur det går till på tryckeriet och säger därför att han är fullt övertygad om att det handlar om maskningsaktioner från grafikernas sida.
– Grafikernas sabotage är en offentlig hemlighet. Detta ha pågått sedan 30 till 40 år tillbaka, utan att någon vågat säga ifrån, säger han.
Vidare menar Wifstrand att aktionerna är en framgångsrik strategi från grafikernas sida för att nå sina mål.
Vilka mål?
– Goda arbetsvillkor. Det finns olika sätt att ta sig dit. Detta är deras metod.
Tommy Andersson är andra ordförande i Grafiska fackförbundet. Han vill knappt bemöta Wifstrand uttalande om strategiskt sabotage bland grafiker.
– Det är struntprat och det får stå för honom, säger han till Flamman.Vi är ett fackförbund och vi är deras motparter. Vi förhandlar och arbetar precis som alla andra fackförbund, tillägger Andersson.
Flamman har gjort en rundringning till olika grafikerklubbar runt om i landet. De kan alla bekräfta att det ofta råder pressade arbetsförhållanden på tryckerierna och att det inte handlar om sabotage. Om den saken vill inte Wifstrand uttala sig något närmre.
– Leverantörerna demonstrerar och det kan jag som kund inte acceptera när jag faktiskt betalar för tjänsten, säger Wifstrand.
Han poängterar även att han aldrig sagt att det rör sig om hela personalen, utan endast ett visst antal.
Varför avskedades just Eddie Morén?
– Det vet jag inte. Jag känner inte Eddie och har aldrig träffat honom. Jag har inget med den saken eller den juridiska processen att göra.
Det är inte Jan Wifstrand som avskedat Eddie Morén. Det är bolaget DNEX. Men samtidigt går följande att läsa i Wifstrands ursäkts-artikel: ”Vi har redan påbörjat vägen mot stora förändringar för att undvika sådant här i framtiden. Detta arbete intensifieras nu.”
Med förändringar menas att DN inte längre ska låta DNEX tryckeri i Akalla leverera tidningen.
– Vi tittar på möjligheterna att vända oss till ett annat tryckeri. Jag ser inte att det ligger något problem i att byta leverantör, trots att både DNEX och DN ägs av Bonnierkoncernen, säger Wifstrand.
Enligt Peter Israelsson, vd på DNEX, har man uppfattat DN:s diskussioner om att eventuellt byta tryckeri.
– Det är oroväckande, säger han.
En viktig faktor i sammanhanget är DN är DNEX största kund.
Israelsson vill dock inte uttala sig om det specifika fallet Eddie Morén. Istället hänvisar han till DNEX informationsdirektör, Erik Månsson.
– Vi kommenterar inte det enskilda fallet. Det står mellan ledningen och personen i fråga, säger Erik Månsson till Flamman.
Månsson berättar att DNEX sedan en längre tid haft återkommande organiserade aktioner som han menar beror på förhandlingar om nya schemaläggningar för arbetarna på tryckeriet.
– Dessa aktioner har föranlett arbetsgivaren att vidta åtgärder. Bland annat har vi fört samtal med alla våra 350 anställda, säger han.
Att en del av dessa åtgärder innefattar avskedandet av Eddie Morén uttalar Månsson inte sig om.
– Vi diskuterar inte ärendet utåt. Från ledningens sida är vi tydliga och påpekar att inställningen är att vi nu ska göra allt för att visa att vi är en bra leverantör.
Att det skulle vara desperat agerande från ledningens sida att avskeda folk håller Månsson inte med om.
– Illegala aktioner är desperata. Vi kan inte acceptera dessa.
Huvudsaken i hela problemet menar han är att kunderna inte är nöjda och tvingas flytta produktionen till andra tryckerier.
– Det är en mycket besvärlig situation. Detta tryckeri är byggt för att säkerställa DN och Expressens utgivning. Det kan vi inte göra som det ser ut idag.