I varje arbetsmarknadskonflikt händer det att parterna bryter mot spelreglerna; exempelvis att inte följa varseltiden på en vecka, eller att begreppet skyddsarbete missbrukas.
Det kan också handla om brott mot arbetsrättslig lagstiftning vilket leder till tvister oavsett om de begåtts inom ramen för en konflikt eller ej.
I det förstnämnda fallen – när det handlar om kollektivavtal och förhandlingsordning – brukar dock normalt parterna centralt bli överens om att det är sådant som kan hända i stridens hetta och låta udda vara jämnt.
Men denna gång har Kommunförbundet deklarerat att dessa lokala tvister inte kommer att anses avklarade.
– Vi vill inte skriva av. Avtalen kring förhandlingsordningen är tänkta att fungera när det blir konflikt, annars behövs de inte, säger Markus Gustafsson, förhandlingsdirektör på Kommunförbundet.
Bägge parter, det gäller såväl Kommunal som Kommunförbundet, kan inte låtsas om att deras medlemmar skött sig exemplariskt, menar han.
– Och om man skriver av tvisterna rakt av, hinner det inte utvecklas någon rättspraxis.
Han återkommer flera gånger till att flera begrepp behöver tydliggöras, antingen via överenskommelser mellan parterna eller via Arbetsdomstolen.
– Kanske man kan bli överens med Kommunal om att ha ett skiljeförfarande.
Ett exempel på missbruk, enligt Gustafsson, är att Kommunal i Östersund tog ut medlemmar i strejk samma dag som de varslats. För en av frågorna som diskuterades mest under strejken, om strejkbryteri, blir det dock svårare att klargöra, menar han.
– Strejkbryteri finns inte som begrepp i lagen, det är en moralisk term.
Under sommaren och början av hösten kommer lokala förhandlingar att pågå kring vad som hände under strejken.
– Oavsett vilken lokalavdelning du pratar med, har de tvister igång, säger Lasse Thörn, ombudsman på Kommunal.
Senare i höst kan det bli aktuellt med centrala förhandlingar och, om man inte är överens, att några fall också hamnar i Arbetsdomstolen.
– Vi får väl se tiden an. Till dess vi vet annat har vi uppmanat de våra att inleda förhandlingar.
Thörn konstaterar att det är ”ovanligt” att arbetsgivarna agerar som de gör, men har inget emot att försöka precisera rättsläget.
– Det är helt okej för oss, vi har ingen annan uppfattning i den frågan.
Lokala politiker har på några håll tagit ut extra arvode för arbete de utförde under strejken, avslöjade LO-tidningen i fredags. Ett exempel är Varberg, där kommunen nu betalar ut 195 kronor i timmen till de politiker som öppnade skolor.
– Det måste vi titta vidare på. Om man får betalt, så är man arbetstagare, säger Lasse Thörn, som konstaterar att strejken varit ovanlig på flera sätt.
– Omfattningen av möjligt strejkbryteri har aldrig tidigare varit så stor som i årets konflikt.