I dag väcktes åtal mot den 68-åring som körde in i en Palestinademonstration i Borås förra sommaren. Mannen åtalas för försök till grov misshandel samt hets mot folkgrupp.
– Min bedömning är att han har sett demonstrationståget och avsiktligen kört in i den på grund av att det varit till stöd för Palestina, säger åklagare Carolyn Westeröd till Flamman.
Hon menar att bevisningen mot mannen är god.
– Det är baserat på de uttalanden och inlägg han delat i sociala medier under juli och augusti. Det är både på X och på Facebook, där han delat meddelanden som vi bedömer vara av hatbrottskaraktär.
Mohamed Karaz, som fick uppsöka sjukhus efter demonstrationen på grund av en benskada, hoppas på att gärningsmannen får strängast möjliga straff.
”Det som skedde var inte en isolerad händelse, utan ett hatbrott riktat mot palestinier ett försök att skrämma dem som står upp för frihet och rättvisa”, skriver han till Flamman.
”Demonstranterna var där för att försvara det palestinska folket och deras rättigheter. De förtjänar skydd, inte våld. Mitt budskap är tydligt: vi kommer inte låta hatet tysta våra röster. Vi kommer att fortsätta stå upp för Palestina, för friheten och för rättvisan.”
Morgan Finnsiö, utredare på stiftelsen Expo, välkomnar åtalet.
– I det här fallet är det verkligen påkallat. Det här riktar fokus på hur mycket grovt hat mot palestinier och pro-palestinier som sprids i svensk debatt, särskilt på sociala medier. Vi måste se det som ett problem och som ett potentiellt säkerhetshot, vilket det här fallet understryker.
I förhören med mannen hävdar han att han var i Borås av en händelse med sin sambo och en kvinnlig bekant, och körde in i demonstrationen av misstag då han var obekant med staden. Han uppger att han egentligen var på väg till en restaurang, och då fick syn på folksamlingen.
”Det är nazister. Det är jätteflaggor och jag fattar inte varför man får demonstrera i Sverige”, svarar mannen på förhörsledarens fråga om vad han tänkte när han såg folksamlingen. I ett annat förhör beskriver han deltagarna i demonstrationen som en ”militärt tränad styrka”.
68-åringen hävdar sig dock vara ”helt oskyldig”, och menar att han inte kört på dem med mening.
”Ska jag göra ett terroristdåd så tar jag väl inte med mig damerna”, säger han i förhöret.
Angående de hatiska inläggen i sociala medier hävdar mannen att han inte nödvändigtvis gjort inläggen själv, utan att någon annan haft tillgång till hans dator och sociala medier. I polisens utdrag från hans mobil finns sökningar på ”radera Twitterkonto” och ”moderater stöd till palestina” – samt en serie sms där mannen röstar på Israel 21 gånger i Eurovisionfestivalen. I sin beskrivning av händelseförloppet tar mannen även upp att han är ”militärt tränad”, som plutonsbefäl inom civilförsvaret.
I utredningen ingår även en intervju i den SD-kopplade kanalen Riks, vilken har använts som bevisning för mannens antipalestinska åsikter. I intervjun beskriver sig mannen som tidigare socialdemokrat och moderat, och menar att hans släkt ”byggt upp halva den socialdemokratiska rörelsen i Småland”:
”[S]en hoppade jag av Moderaterna och blev Sverigedemokrat och det är jag än idag. Jag väntar på att Medborgerlig samling ska komma upp på en nivå, för jag känner det, jag inte kan slösa en röst på att stoppa det här helvetet som socialdemokrater och moderater har åstadkommit.”
I intervjun likställer han palestinier med nazister, och beskriver manifestationen han körde in i som en ”Hamasdemonstration”.
– Intervjun är åberopad som bevisning, säger Carolyn Westeröd till Flamman.
När Daniella Hansson på Riks frågar mannen hur han känner inför rubriker som ”Han vill utrota palestinier” svarar mannen:
”Det vill jag. Eller rättare sagt, jag har skrivit det och står för det.”
Morgan Finnsiö säger att flera högerextrema gärningsmän gått ut i media i jakt på sympatier, men att han inte känner till något tidigare fall där en sådan intervju använts som bevisning.
– Att man använder högerradikala eller högerextrema alternativmedier för att försvara sig och få ut sin berättelse har vi sett. Men att det görs så tidigt och sedan används som bevisning… Nej, jag kommer inte på något exempel på rak arm.
Carolyn Westeröd säger att mannen kommer vara på fri fot fram till rättegången, och att man bedömer att det inte är någon fara för allmänheten.
Med grund i bilattackens politiska motiv diskuterades huruvida försök till terrorbrott skulle vara en lämplig rubricering, men man kom fram till att inte gå på den linjen. Carolyn Westeröd säger att beslutet fattades av hennes föregångare, men att hon valt att gå på samma linje.
– Jag gör inte någon annan bedömning än vad han gjort. Utredningen ger inte stöd för att det var överlagt eller planerat av mannen på något vis, eller att han åkt till Borås med just detta i åtanke.
Att det inte var planerat är alltså inget problem för att väcka åtal om hatbrottsmotiv?
– Nej, hans uppsåt har uppstått där och då. Men jag vill påstå att han har haft ett uppsåt att köra in i demonstrationen, och hans motiv för det är ett hatbrottsmotiv.
Morgan Finnsiö hoppas att rättsväsendet i framtiden agerar snabbare mot personer som uttrycker liknande hat som 68-åringen i sociala medier.
– Om man oftare upprätthöll lagen om hets mot folkgrupp, som ju faktiskt finns, så tror jag att fler skulle få sig en tankeställare. De skulle se att samhället bryr sig, och att de grupper som demoniseras är skyddade enligt lagen.
Flamman har sökt 68-åringens försvarsadvokater samt Jacob Hagnell, ansvarig utgivare för Riks.