I måndags presenterade regeringensutredare Erland Ringborg ett förslag om att utomeuropeiska studenter ska tvingas betala omkring 80.000 kronor i avgift per läsår för att få studera vid svenska högskolor och universitet. Motståndet mot förslaget är kompakt i svenska studentorganisationer och i måndags utförde Vänsterns studentförbund, VSF, i Lund en protestaktion vid universitetet. Studenterna spikade upp tio teser på dörren till det gräddvita universitetshuset, där den första tesen löd: ”Utbildning är en rättighet, inte en handelsvara”. Aktionen var inspirerad av Martin Luther – som med sina berömda teser på kyrkans port protesterade mot att man kunde ”köpa sig en plats i himmelriket”. Rektorn för Lunds universitet, Göran Bexell, håller till innanför det anrika universitetshusets väggar, och aktionen var riktad bland annat mot honom, då han inte tagit avstånd från regeringens planer på att införa studieavgifter.´
– Regeringen lovar att detta inte kommer att leda till att avgifter tas ut av svenska studenter, men det räcker med att titta på utvecklingen runt om i Europa. I Storbritannien, Tyskland och Irland började man med att införa avgifter för en begränsad grupp, men bara några få år senare tvingades alla studenter betala, säger Katja Olofsson, ordförande för VSF Lund.
Ringborg föreseslår i sitt betänkande att man, samtidigt med avgiftsbeläggningen av studenter utanför EES, inför regler som säkerställer att högskolestudier förblir avgiftsfria för svenska studenter. Men Olof Holmgren från VSF Lund påpekar att denna reglering inte är mycket att hänga i granen.
– Det var exakt så de gjorde i Storbritannien – för att några år senare ta bort denna reglering och införa avgifter även för brittiska studenter.
Flamman har tidigare skrivit om att dåvarande utbildningministern Thomas Östgren 2003 i riksdagen varnade för att ”om man börjar införa avgifter för studenter som kommer från länder utanför EES-området så kommer detta att vara en murbräcka som till slut driver fram avgifter också för svenska studenter”.
Tendenser till anpassning
Olof Holmgren vill också sätta in förslaget om avgifter för utomeuropeiska studenter i ett vidare sammanhang. I Europa överlag pågår en utveckling mot att i allt större utsträckning avgiftsbelägga studier, och Sverige visar – bland annat genom den senaste högskolepropositionen – tendenser att anpassa sig till denna europeiska utveckling.
Sveriges förenade studentkårer, SFS, är också starkt kritiska till det steg regeringen nu vill ta, och pekar också på den orättvisa förslaget innebär för utomeuropeiska studenter.
– Kommer en student från Spanien ska han eller hon få studera gratis, medan den som kommer från Marocko på andra sidan sundet får betala 80.000 kronor, säger SFS:s ordförande Tobias Smedberg till DN.
Både SFS och VSF lägger också sitt kritiska fokus på det principiella skifte som ett införande av avgifter skulle innebära, begränsat eller ej.
– Genom att införa avgifter går man ifrån den fundamentala principen om utbildning som rättighet och gör den istället till handelsvara på marknaden, konstaterar Olof Holmgren.
Medan motståndet mot införandet av avgifter är starkt bland studentorganisationerna är det bara två riksdagspartier, v och mp, som motsätter sig studieavgifterna. SSU går emot sitt moderparti och ställer sig på motståndarnas sida.