Forum för levande historias och Brottsförbyggande rådets rapport Intolerans från 2004 bygger på en undersökning av skolungdomars inställning till bland annat judar. Inför den snara publiceringen av en ny Intoleransrapport gjorde Ekots Margit Silberstein en nyhet av att ”även vänstern har ett antisemitiskt arv”. Men i själva verket visar studien att de antisemitiska tendenserna successivt blir svagare ju längre ut på vänsterkanten de undersökta ungdomarna befinner sig.
Rapporten är baserad på klassrumsenkäter bland elever i årskurs åtta och nio och gymnasiet. Ungdomarna fick i olika grad instämma i eller ta avstånd från påståenden som ”De flesta judar är säkert hyggligt folk”, ”Det skulle vara helt okej att bo granne med en skötsam judisk person”, ”Det är alldeles för många judar i Sverige”, ”Judar går det inte att lita på”, ”Det ligger mycket sanning i påståendet ’judar är snåla’” och ”Judarna har för stort inflytande i världen”.
Enligt det ”antisemitindex” som upprättades utifrån dessa frågor visade det sig att de ungdomar som sympatiserade med syndikalisterna var minst antisemitiska, följda av övriga partier åt vänster och miljöpartiet. Sympatisörer med Nationalsocialistisk front hamnade inte oväntad högst upp i indexet. Moderaterna ligger högst upp av de icke uttalat rasistiska partierna, medan kd, c, och fp i tur och ordning hamnade några snäpp längre ned.
Klassiska fördomar
Många av påståendena i studien är klassiska fördomar. Rapportens författare Jonas Ring och Scarlett Morgentau reflekterar själva i rapporten över de problem som uppstår när eleverna uppmanas förhålla sig till fördomar som de inte ens känner till. Många av skolungdomarna ställde sig till exempel undrande till enkätens påståenden om judar. När de ombads förhålla sig till påståendet att judar är snåla ställde sig 46 procent tveksamma, och många av eleverna ställde sig frågande till påståendet. Författarna tolkar det som att det kan hänga samman med att ”denna fördom kommit att bli alltmer ålderdomlig och främmande”.
”Vet ej”
På liknande vis verkar många av ungdomarna inte riktigt förstå påståendet om att judarna skulle ha alltför mycket makt i världen. Jämfört med tidigare undersökningar var det många som svarade ”vet ej” på denna fråga, 40 procent. Ring och Morgentau tror att det kan bero på att fler och fler skolelever är obekanta med retoriken om ”den judiska världskonspirationen”.
Författarna tror också att påståendet om judarnas makt kan ha varit förvirrande, då många av eleverna på något vis kan ha förknippat den med Israels politik.
Nästan var fjärde elev tycker inte att muslimer i Sverige ska få bygga moskéer. Det visar Intoleransrapporten, som förutom antisemitism behandlade islamofobi, homofobi och allmän invandrarfientlighet.
Var fjärde tillfrågad instämmer också i påståendet att det finns för många muslimer i Sverige. Likaså håller 26 procent i olika grad med om att ”de flesta muslimer vill bara leva på bidrag”.
Ungefär hälften av eleverna ställer sig mer eller mindre positiva till att homosexuella ska få adoptera barn, medan 30 procent är mer eller mindre negativa. Även på området homosexuella satte enkätens utformare in fördomsartilleriet med största kraft − ”Att HIV och AIDS drabbar så många homosexuella män är nog naturens straff för ett perverst levnadssätt” var ett av påståendena som ungdomarna fick förhålla sig till. Omkring 60 procent av eleverna tar helt avstånd från detta påstående, 23 procent svarar ”vet ej”, medan nästan 18 procent stämmer in delvis eller helt och hållet.
Fakta
Genomsnittligt ”antisemitindexvärde” (ju högre siffra desto mer intolerant mot judar) fördelat efter partipreferens.
Syndikalisterna : 0,31
Kpml(r) : 0,61
Vänsterpartiet : 0,63
Miljöpartiet : 0,62
Socialdemokraterna : 0,89
Folkpartiet : 0,83
Centerpartiet : 0,90
Kristdemokraterna : 0,90
Moderaterna : 1,10
Sverigedemokraterna : 2,15
Nationaldemokratiska partiet : 2,55
Nationalsocialistisk front : 2,71
Vet inte : 0,96
Bryr mig inte : 1,21