– Det man säkert kan se är att folk reagerar och vill kämpa mot räddningspaketet. Men vad som händer framöver i Grekland är det ingen som vet.
Jannis Konstantis är fackligt aktiv inom Seko i Sverige och medlem i det grekiska kommunistpartiet KKE. Vi träffas över en lunch för att prata om utvecklingen i landet.
Under den senaste tiden har det kablats ut bilder och rapporter från massdemonstrationer i Grekland. KKE, som har drygt sju procent i det grekiska parlamentet, har stått i centrum för många av protestyttringarna. Nyligen ordnade partiet en demonstration i Aten, som drog hundratusentals deltagare. Pame, en sammanslutning av radikala fackföreningar, där många KKE:are är aktiva, har drivit flera strejker och blockader.
Svensk media fokuserar fel
– Det man ska komma ihåg är att strejka inte är samma sak i Grekland som i Sverige. Det finns ingen strejkkassa och man riskerar att bli avskedad. Ändå strejkar man nu.
Han följer utvecklingen i Grekland och håller kontakt med KKE. Svenska medier ger sällan någon rättvis bild av vad som händer i landet just nu, enligt honom.
– Det mesta handlar om hur man ska rädda ekonomin ur kapitalisternas perspektiv, eller så fokuserar man på att några enstaka personer har vandaliserat under demonstrationerna.
Han menar att det som händer i Grekland, med det hårda räddningspaketet är en angelägenhet för människor i alla EU-länder.
– Högern och även socialdemokrater vill få till en start i Grekland för att så småningom kunna sänka lönerna för alla. Man försöker framställa det som att grekerna har levt över sina tillgångar länge. Det är inte sant och på ett sätt är det en rasistisk argumentation. De jag har kontakt med i Grekland blir arga när de hör vad som står i svensk borgerlig media.
Socialism receptet
Vad skulle då behövas i Grekland nu? Jannis Konstantis svarar snabbt och självklart:
– Socialism!
– Det skulle behövas en totalt annan politik, fortsätter han. Även om protesterna skulle leda till att räddningspaketet mildrades något skulle problemen fortfarande kvarstå och kriserna skulle komma tillbaka. Den senaste tidens händelser har ställt frågan på sin spets; ska vi ha kapitalism eller inte?
Konstantis beskriver situationen i Grekland lite som ett vägskäl där landet antingen kan gå åt en mer socialistisk riktning eller bli än mer repressivt, men återigen betonar han att det är omöjligt för någon att veta i vilken riktning landet går.
– Det skulle också kunna bli så att helt nya partier bildas, eller att det utlyses nyval.
Lite grovt räknat säger Jannis att det just nu finns tre olika tendenser inom grekisk vänster: Socialdemokraterna och motsvarigheten till svenska LO och TCO, som står för en samarbetslinje mellan fack och arbetsgivare. Enligt Jannis Konstantis har den linjen mest stöd hos ledningen, medan fackets medlemmar och gräsrotsrörelsen snarare har radikaliserats under den senaste tiden. Sedan finns den utomparlamentariska vänstern med koppling till vänsterpartiet Synaspismos och slutligen KKE och Pame.
Framgångsrikt parti
När man talar om KKE är det svårt att tänka sig att ett uttalat marxist-leninistiskt parti, med en del ståndpunkter som, i en svensk politisk kontext, framstår som tämligen utopiska, i ett annat EU-land får fler mandat i parlamentet än något svenskt vänsterparti och drar hundratusentals till sina demonstrationer, låt vara i en extrem situation med ett utbrett missnöje.
Jannis Konstantis tror att det delvis har historiska förklaringar.
– KKE är starkt rotat i arbetarklassen och har alltid varit respekterat, även bland dem som inte röstat på oss. Sedan finns partisankriget och inbördeskriget längre tillbaka, även om det var negativa saker i sig, så stärkte det partiet på sätt och vis.
Han tar också upp partiets kompromisslöshet som bidragande orsak.
– Vi har aldrig samarbetat med Socialdemokraterna till exempel. Erfarenheter från resten av Europa visar att vänsterpartier som gör det lätt sugs in i samarbetet och går tillbaka opinionsmässigt.
Det finns en KKE-sektion även i Sverige och man har ordnat protester på olika sätt mot vad som händer i Grekland just nu.
– Men det bästa man kan göra är att ta kampen här hemma. Det är samma saker som händer här, med sänkta pensioner och förslag om höjd pensionsålder, skillnaden är bara att sanningen är naknare i Grekland.