– Det började hösten 2006 när Al Gore släppte sin film och klimatet uppmärksammades genom larmrapporter, säger Staffan Lindberg om sin väg till att bli en koldioxidbantare.
Han är just nu aktuell med boken Koldioxidbantaren, där han bland annat kartlägger hur mycket man kan göra för klimatet som enskild person.
När Flamman ringer upp är Staffan Lindberg i Västerås på elmopedturné, tillsammans med bland andra tv-meterologen Pär Holmgren. Tanken är att de ska åka 350 kilometer genom Sverige. Kilometerantalet ska uppmärksamma de 350 ppm (miljontedelar) som, enligt de flesta forskare, är gränsen för hur mycket koldioxid som kan finnas i atmosfären utan risk för allvarliga konsekvenser. Idag finns redan 390 ppm koldioxid i atmosfären.
– Vi hade tänkt köra den här elmopedturnén varje år tills att den inte väcker uppmärksamhet längre, då vi kommit så långt att alla åker elmoped, säger han och skrattar lite.
Kan göra mycket
Frågan många ställer sig är hur mycket man kan göra för klimatet som enskild person. Ligger inte mycket i politiska beslut och strukturer, snarare än i enskildas livstil och val?
– Jag har ju provat och för mig har det visat sig att man kommer en bra bit med att ändra sitt beteende. Sedan kan man förstås inte ändra allt själv, säger Staffan Lindberg.
Som koldioxidbantare får man inte vara rädd för att sticka ut ibland, även om de flesta brukar reagera positivt på hans ibland något annorlunda livstil.
– Jag är nog den enda som skjutsar min dotter till träningar på en elmoped till exempel.
Om man vill börja koldioxidbanta råder han till att gå in på sajten Klimatkontot.se. Där går det att göra en omfattande kartläggning över vanor och livstil, vilket gör det lättare att se på vilket område man bör anstränga sig för att skapa en förändring.
Staffan Lindberg insåg till exempel att maten var en stor klimatbov för honom.
– Det är svårt att ge generella råd, men om man byter ut flygsemestern mot tåget gör det förstås mycket och likaså om man kan bli vegetarian.
Klimatbacklash
Staffan Lindberg tycker att det har blivit en liten backlash för klimatfrågan efter toppmötet i Köpenhamn. Det pratas inte lika mycket klimat nu som för något år sedan. Samtidigt har inte klimatförändringarna avstannat.
– I Sverige märker vi inte så mycket av klimatförändringarna än, men i Karibien har de tropiska stormarna redan dragit in, ovanligt tidigt för i år.
Han hoppas att Koldioxidbantaren ska få människor att tänka till och bli intresserade av att ta reda på mer. Även om han är osäker på hur boken, som han lite kryptiskt beskriver som ”en blandning mellan faktabok och ljug”, ska tas emot.
– Jag kommer nog att få några bra recensioner, medan några kanske inte kommer att fatta någonting.