Solen skiner från en klarblå himmel denna junidag. På Rinkeby Torg är det liv och rörelse; människor pratar, umgås och handlar frukt av torghandlarna. Många ler och stämningen är avslappnad.
Det är svårt att föreställa sig att det bara någon vecka tidigare var oroligheter här. Just idag känns Rinkeby som vilken förort som helst.
Oroligheterna startade i samband med avslutningsbalen för Rinkebyskolans nior den 7 juni, då några äldre ungdomar inte fick komma in och därför startade bråk. Polisen kom dit, och en polis sköt så småningom ett varningsskott i luften då han kände sig hotad av en stor grupp unga.
Kvällen efter startades flera småbränder i Rinkeby, varav en större ledde till att Rinkebyakademien – som ska hjälpa unga ut i arbetslivet – brändes ner.
Nystartad tidning
18-årige Said Osman bor i Vällingby, men är uppvuxen i Rinkeby och jobbar i sommar på tidningen På Torget med runt 20 andra ungdomar. Tidningen bygger på tanken om ”medborgarjournalistik” där folket får komma till tals så mycket som möjligt.
Artiklarna handlar om allt från fotbolls-VM, till brandkårens arbete och glasstest. Rouzbeh Djalaie från tidningen Södra Sidan handleder ungdomarna.
16-årige Elias Mohammed och snart 18-årige Mohammed Abdi arbetar också med På Torget.
Vad tycker ni om den bild som medier i allmänhet visar av Rinkeby?
– De ger fel bild, tycker Elias Mohammed.
– Många medier får det att se ut som om allt dåligt som händer här är de ungas fel, säger snart 18-årige Mohammed Abdi.
Said Osman håller med:
– Och det måste finnas en anledning till att vissa unga är arga och gör dumma saker. Men i vår tidning vill vi också visa positiva sidor av Rinkeby, som andra tidningar inte visar.
Ingen av killarna var med vid upploppen.
– Jag läste i tidningen vad som hänt och blev chockad, säger Said Osman.
Said Osman berättar att poliser ofta varit otrevliga mot honom och andra unga.
– En del poliser är snälla, men många är hårda och tuffa mot oss. Jag gillar inte det alls, säger han och ser besvärad ut.
Både han och Elias Mohammed har tidigare blivit visiterade av polisen.
– De visiterar ofta folk utan anledning. När jag blev visiterad frågade jag vad jag hade gjort för fel, men de sa bara ”Du är misstänkt för något”. Det var jobbigt, berättar Said Osman.
När Elias Mohammed blev visiterad bad han polisen släppa honom, eftersom han inte förstod varför.
– Då tryckte polisen upp mig mot väggen.
Tror ni att polisens sätt att bemöta ungdomar leder till att unga blir arga?
– Ja, de unga som bråkar kanske redan är arga på polisen sedan tidigare på grund av det. Även innan upploppen var polisen här jätteofta, säger Mohammed Abdi.
Fixa fler jobb!
Vad som mer kan ligga bakom vissa ungas ilska vet killarna inte, men de tycker att situationen för både unga och vuxna har förändrats i Rinkeby senaste åren.
– Många vuxna har förlorat sina jobb, och det är svårt att hitta nytt jobb, säger Elias Mohammed.
De tycker att mycket kan göras för att förbättra situationen.
– Fixa fler jobb, och även sommarjobb för unga så att man kommer in i arbetslivet. Det behövs också en ungdomsgård för äldre ungdomar här!, säger Said Osman.
– Och vi vill ha snälla poliser här, men inte ha dem här hela tiden som nu, säger Elias Mohammed.
Samtidigt trivs alla tre bra i Rinkeby.
– Det bästa här är folket. Alla är sociala och omtänksamma, man kan umgås med alla. Därför känner jag mig trygg i Rinkeby, säger Said Osman.
Förorten får betala
Den höga arbetslösheten bland unga i Rinkeby är en viktig orsak till oroligheterna där för ett par veckor sedan. Det menar Abebe Hailu (S), vice ordförande för oppositionen i Rinkeby-Kistas stadsdelsnämnd.
– Varannan ungdom i Rinkeby är arbetslös, många har ingen framtidstro. Dessutom har unga mycket energi, och var ska de göra av all den energin om de inte arbetar eller pluggar? Det är inte konstigt att det blir bråk, säger han.
När Rinkeby och Kista slogs ihop till en stadsdelsförvaltning 2007, togs Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan i Rinkeby bort.
– Allt gjordes för att spara pengar. Samtidigt har regeringen sänkt skatten med 100 miljarder och Stockholms stad med tre miljarder 2007-2010. Vi i förorten får betala för detta i slutändan, säger Abebe Hailu.
Han säger att Rinkeby tidigare var en levande stadsdel och förebild för hela Europa.
– Människor kom hit till Rinkeby från andra länder för att se hur integration i Sverige fungerade på ett bra sätt.
Rouzbeh Djalaie är chefredaktör för tidningen Södra Sidan, och handleder även unga i Rinkeby i arbetet med tidningen På Torget. Även han anser att sysselsättning är grundläggande för att unga ska må bra.
– Det är också viktigt att unga får göra sina röster hörda, till exempel genom en tidning som Södra Sidan som bygger på medborgarjournalistik. Det blir ett demokratiskt forum för både unga och vuxna.
Han säger att det finns två officiella förklaringar till varför upploppen startade.
– Dels säger man att det var en spontan reaktion från utsatta och arga ungdomar. Men polisens förklaring är att det finns 15-20 stycken livsstilskriminella ungdomar i 20-30-årsåldern, som fick med sig yngre, utsatta ungdomar.
Sanningen ligger troligen någonstans mittemellan, tror Rouzbeh Djalaie. Han berättar att den öppna verksamheten för ungdomar 16-18 år i Rinkeby lades ned för ett halvår sedan.
– Om den verksamheten hade varit öppen samma kväll som niornas bal ägde rum, hade upploppet kanske aldrig hänt.
Polisen förvånad
Västerortspolisens presstalesman Diana Sundin säger att man på Polisen är förvånade över det som hände 7 och 8 juni.
– Det har varit jättelugnt i Rinkeby i stort sett i ungefär ett år, säger hon till Flamman.
Jag har hört berättas att unga i Rinkeby blir visiterade av poliser utan anledning?
– Ja, enligt polislagen har Polisen rätt att skyddsvisitera en person om vi misstänker att personen har narkotika eller vapen exempelvis. Det görs också för vår egen trygghets skull.
Hur arbetar ni i Rinkeby?
– Vi har jättefint samarbete med bland annat socialtjänsten, moskén och Lugna Gatan. De nattvandrar och känner många av ungdomarna. Riktigt roligt är att det är många ungdomar i Rinkeby som också engagerar sig i det samarbetet.