Ambreen Siddiqui är en av dem som känner sig osäker på hur hon bäst kan hjälpa sina landsmän mitt under de svåra översvämningarna som landet drabbats av.
– Jag vet inte var och hur jag ska börja för att kunna hjälpa dem som förlorat allt, sitt hem, sin mark, boskap. En del har även förlorat sina familjer.
Överallt finns vädjanden om hjälp och meddelanden om var man kan ge sitt bidrag till behövande, men Ambreen Siddiqui känner sig osäker på vem hon kan lita på. Hon kommer dock inte att ge något bidrag till den fond som upprättats av landets premiärminister Yusuf Raza Gilani.
Det är en vanlig inställning och återspeglar den djupa misstro och ilska som riktas mot landets regering. För många förstärktes detta i samband med president Asif Ali Zardaris resa till Frankrike och Storbritannien tidigare i augusti, när förstörelsen orsakad av översvämningen nådde sin kulmen.
Regeringen agerade långsamt
– Jag har inte hört någonstans i medierna om vad den styrande eliten har bidragit med till premiärministerns fond. Hur kan då regeringen förvänta sig att jag kommer att bidra med något till den fonden?, undrar 75-åriga Salma Ahmad.
– Den civila regeringen agerade långsamt. Det har tagit tid för dem att ingripa. Men armén har fått beröm för sina insatser. Armén har teknisk kunskap, kapacitet och erfarenhet av att hantera svåra situationer. Det stärker bilden av armén som handlingskraftig i motsats till den civila regeringen, säger Hassan Askari Rizvi, analytiker baserad i staden Lahore i nordöstra delen av landet.
Cirka 20 miljoner människor har drabbats av översvämningarna och 1 600 personer uppges ha omkommit. En femtedel av landets yta ligger under vatten.
Privata initiativ
En del har tagit egna initiativ till insamling av varor och pengar. Salim Tabani, en 49-årig fabriksägare i Karachi, har skänkt fyra lastbilslaster med varor till Khairpur och Kashmoredistrikten i Sindhprovinsen.
– Nu vet jag bättre vad som behövs och kommer att åka igen nästa vecka med mer varor, säger han.
I Peshawar i nordvästra Pakistan har 32-åriga Najiullah Khattak samlat in över 180 000 kronor genom ett upprop via Facebook.
– Jag och några vänner beslutade oss för att samla in pengar och ge dem till en organisation. Allt jag gjorde var att skriva på Facebook vad vi gjorde och då började folk skänka pengar, säger Khattak i en telefonintervju med IPS.
Najiullah Khattak säger att katastrofen är så omfattande att ingen regering, korrupt eller inte, kan klara av att hantera den utan hjälp utifrån. Det har också lämnat möjligheten till organisationer med kopplingar till terrorverksamhet att delta i hjälparbetet.
Det framhålls också att många initiativ saknar en bra struktur.
– Alla gör sin egen grej. Ingen litar på någon annan, inte på regeringen eller på organisationer. Jag är orolig för att den glöd som människor har visat genom sina insatser kommer att slockna. Under den här månaden firar vi ramadan, vilket innebär att många människor är mer generösa än vanligt, men vi måste ha långsiktiga strategier för att kunna hjälpa människor, säger Ambreen Siddiqui.