Lärlingsprovanställning är tänkt som en ny anställningsform, där personer under 23 år får en provanställning på upp till 18 månader. Så lång tid behövs för att hinna lära sig jobbet, säger Folkpartiets ledare Jan Björklund, enligt Ekot. Sven Erik Österberg, arbetsmarknadspolitisk talesperson (S) är skeptisk till förslaget.
– Det här är ett sätt att luckra upp lagen om anställningsskydd, säger han till Flamman.
Sven Erik Österberg betonar att han inte är emot lärlingsplatser i sig.
– Men en riktig lärlingsplats har avtal till exempel kring vad som ska ingå i lärlingens utbildning. Det här kan jag inte se är något annat än en förlängd provanställning för unga.
Överlag tycker han jobbmanifestet är för passivt och med missriktade insatser. Han påpekar att det så kallade aktivitetsförbudet, där ungdomar måste ha varit arbetslösa i tre månader innan de blir aktuella för praktik eller utbildning från Arbetsförmedlingen, kvarstår och han tror inte på någon effekt av fler coacher för arbetslösa som också utlovats.
– Svenskt Näringsliv och bemanningsföretagen säger själva att det är svårt att hitta personer med rätt kompetens. Det hjälper inte att en coach lär dig skriva ett CV om ditt CV är för dåligt från början. Istället bör det satsas på kompetenshöjande åtgärder för arbetslösa.
Även från fackligt håll kommer kritik mot lärlingsprovanställningar. Ella Niia, ordförande för Hotell- och restaurangfacket frågar sig i ett uttalande vilken arbetsgivare som kommer att ge en ung människa en vanlig anställning, när lärlingsanställningar med lägre lön och längre provanställning finns tillgängliga.
Sänkt restaurangmoms
Ett av de större förslagen i alliansens plattform är en sänkning av momsen på restaurangmat, från 25 till tolv procent. Något som även det rödgröna blocket gått ut med i sin regeringsplattform.
Enligt regeringen kommer den sänkta momsen att leda till 8 000 nya arbetstillfällen. Hotell- och restaurangföretagen välkomnar förslaget och menar att regeringens beräkningar är försiktiga. De beräkningar som organisationen själv tagit fram visar på att en sänkning kan leda till 15 000 nyanställningar.
Men Hotell- och restaurangfacket är tveksamt till siffrorna. Malin Ackholt, tredje ordförande i HRF tror att det skulle kunna leda till att en del jobb som idag är svarta blir vita, men inte till tusentals nya arbetstillfällen. Även HRF vill sänka momsen till samma nivå som mat i affärer, men Malin Ackholt säger att facket hellre prioriterar möjlighet till nattis och en fungerande a-kassa.
Varifrån kommer uppgifterna om tusentals nya jobb i restaurangbranschen?
– Ja, det är jag också förvånad över. Vi har i alla fall inte sett några siffror som tyder på det.
Malin Ackholt liknar förslaget med halveringen av arbetsgivaravgiften för arbetsgivare som anställer unga, vilket också skulle minska ungdomsarbetslösheten. Trots det visar fackförbundets egna undersökningar att det inte lett till att fler unga anställts inom handelssektorn eller hotell- och restaurangbranschen.