– Det är tungt när man kör huvudet in i väggen hela tiden.
Martha Aguirre arbetar med att arrangera besök med Vänsterpartiet på arbetsplatser med Sekomedlemmar under veckorna innan valet. På de platser de blir insläppta. Hon räknar upp en lång rad arbetsgivare som hittills sagt nej.
– Det vanligaste är att man säger att man vill vara politisk neutral och inte tar emot besök av politiker. En del säger att folk blir störda i sitt arbete, eller hänvisar till säkerhetsaspekter.
Många av svaren från arbetsgivarna är likartade och Martha Aguirre uppfattar både att arbetsgivarna har blivit mer restriktiva och att det finns en samordning kring att neka politikerbesök.
Hårdare attityd
Svenskt näringsliv har uppmanat sina medlemsföretag att inte släppa in politiker på arbetsplatser, eller tillåta exempelvis affischering och flygbladsutdelning inför valet. Enligt Peter Isling, presschef på Svenskt näringsliv är det inget nytt för det här valet.
– Inför alla valrörelser är det många företag som hör av sig och undrar kring hur man ska hantera besök av politiker eller politiskt material på arbetsplatsen. Arbetsgivare har ingen skyldighet att tillåta det och vi rekommenderar att inte tillåta det, men ytterst är det upp till de enskilda företagen.
Men Martha Aguirre säger att attityderna från arbetsgivare har hårdnat.
– Förra valet var det vad jag vet bara Posten som först inte släppte in oss.
Bilden bekräftas av Gerardos Berrio, som också arbetar med besök på Sekoarbetsplatser för Vänsterpartiets räkning.
– Jag har varit aktiv i fyra val och har aldrig mött en sådan här inställning från arbetsgivare tidigare.
Enligt honom är det ingen större skillnad på offentliga och privata arbetsplatser, båda nekar besök.
Hans Tilly, förbundsordförande för Byggnads skrev nyligen ett inlägg på DN debatt. Det har cirkulerat ett pm från Byggarbetsgivarna där man uppmanar företag att inte tillåta politisk verksamhet på arbetstid. Tilly anser att yttrandefriheten hotas när arbetsgivaren inskränker anställdas rätt att ta del av politiskt material.
Även S har problem
Peter Isling, vad beror det på att många faktiskt uppfattar det som att arbetsgivare har blivit mer restriktiva i de här frågorna?
– Det kan jag inte svara på. Det får du fråga de företag som nekat besök om.
Att Svenskt näringsliv inte rekommenderar politiska möten på arbetsplatser beror bland annat på att anställda inte ska påtvingas propaganda och att det kan vara svårt för arbetsgivare att hantera förfrågningar från exempelvis rasistiska partier om man vanligtvis har som policy att tillåta besök, enligt Peter Isling.
Tills vidare försöker aktivisterna att komma runt förbudet genom att stå utanför arbetsplatser och dela ut material. Även Socialdemokraterna har problem med att få komma ut på arbetsplatser. I Stockholm har S och V haft ett par gemensamma aktioner utanför vissa företag som nekat dem tillträde.
Demokratifråga
Samtidigt har restriktionerna från arbetsgivare fått en annan effekt.
– Ute i klubbarna har tongångarna gått från att man tidigare kanske inte varit så intresserad av att lyssna på någon politiker till att många känner ”nä men vad fan!” när arbetsgivaren förbjuder politikerbesök. Det är ändå en demokratifråga, säger Martha Aguirre.