Siffrorna som presenteras för augusti jämförs alltid med samma månads siffror året innan. Detta år var rubriken på Arbetsförmedlingens pressmeddelande ”Förbättrad arbetsmarknad – men fortfarande många arbetslösa”. Ett budskap som passade mycket väl in i regeringens budskap i valet, att det vänder nu och att alla kurvor pekar i rätt riktning.
Men är det verkligen så att den reella arbetslösheten minskad överhuvudtaget?
– Det vi ser är en ökning med 40 procent i arbetsmarknadspolitiska program, alltså en vädigt stor ökning, säger Jonas Olofsson, docent i ekonomisk historia vid Umeå universitet.
Fler ungdomar
Han är kritisk mot att varken Arbetsförmedlingen eller de tidningar som rapporterat om nyheten knappt alls lyft fram detta faktum.
– Det är viktigt att ha helhetsbilden klar för sig om man ska uttala sig objektivt om utvecklingen på arbetsmarknaden just nu, säger han.
Samma sak gäller den öppna arbetslöshetens nedgång för ungdomar med 3 000 personer. Där är det 10 000 fler personer i program, jämfört med samma period för ett år sedan.
– Det här är ju precis samma sak som alliansen anklagade regeringen för när de själva var i opposition! säger Jonas Olofsson och menar att de rödgröna borde lyfta fram detta mycket mer än vad som nu görs.
”Inga riktiga jobb”
Det är ju inga ”riktiga jobb” skulle alltså Mona Sahlin kunna säga till Fredrik Reinfeldt?
– Ja, precis, säger Jonas Olofsson, som menar att ökningen också sker mer eller mindre per automatik, nu när alla arbetslösa skrivs in i ett program efter en viss tids arbetslöshet.
– Jobb- och utvecklingsgarantin kan ju dessutom kritiseras för att vara mycket mindre kvalificerade insatser än vad som funnits tidigare. Framför allt var det ett större inslag av utbildning förut.
– Statistiken borde inte få missbrukas i det här skedet i valrörelsen, säger Jonas Olofsson som menar att Arbetsförmedlingen borde vara mycket tydligare på den här punkten.
Tord Strannefors, prognoschef på Arbetsförmedlingen, tycker inte alls att det finns något fog för den kritiken.
– Vi börjar i helheten och berättar att arbetslösheten är 8,1 procent, där är både arbetsmarknadspolitiska program och öppet arbetslösa inkluderade, säger han till Flamman.
Siffrorna kring öppet arbetslösa och arbetsmarknadspolitiska åtgärder är bara förflyttningar inom gruppen arbetslösa, menar han, och säger att dessa siffror ju ändå måste kunna redovisas.
– Vårat sätt att redovisa skiljer sig ifrån SCB:s. Vi ser ju bara dem som kommer till Arbetsförmedlingen, medan de ska fånga in alla arbetslösa, säger han.
Att den öppna arbetslösheten inte sjunker mer trots att fler jobb kommer till, menar han beror på att det tillkommer fler människor på arbetsmarknaden.
Hans analys av arbetsmarknaden är att antalet långtidsarbetslösa snarast har ökat det senaste året.
– Den gruppen har det besvärligt på arbetsmarknaden just nu.