– När vi presenterade vår budget kom den i medier att framställas som om vi gick till val på en massa skattehöjningar för medelklassen.
Martin Gelin, valkampanjledare för de rödgröna, pekar på det som en vändpunkt under valrörelsen.
Han exemplifierar med en opinionsundersökning som visade att ungefär hälften av befolkningen trodde att de skulle drabbas av höjd fastighetsskatt om de rödgröna vann valet. I verkligheten rörde det sig om cirka en procent.
Men han pekar även på fel som gjordes inom de rödgröna.
– Valkampanjen bedrevs på många sätt som om de rödgröna var i ledning. Det blev väldigt lätt för de borgerliga att ställa sig i opposition till det, istället för att ställas till svars för sin egen politik.
Exakt hur man skulle ha gjort annorlunda är svårt att säga, men Martin Gelin kan i efterhand säga att de rödgröna borde ha varit tydligare.
– I slutet av kampanjen bedrev vi en nätkampanj där vi satte upp 15 punkter med allt vad vi ville göra istället för alliansens skattesänkningar, då kom vi ut bra.
Otydliga Socialdemokrater
– När August Palm frågade ”vad vilja socialdemokraterna?” fanns ett tydligt svar, idag är det snarare en öppen fråga, säger Kajsa Borgnäs, en av dem som valts till Socialdemokraternas kriskommission efter valet.
Hon tycker att Socialdemokraterna i hög utsträckning säger en sak men gör en annan.
– Man vill vara en folkrörelse och talar om jobben, samtidigt har man lämnat den politik som leder till full sysselsättning redan för 30 år sedan.
Människor märker av den splittringen och det bidrar till en osäkerhet bland socialdemokrater. Hur ska man till exempel försvara vinstdrivande friskolor i en arbetarklasspräglad ort? Det tror hon också bidrog till väljartappet i maj.
– När människor såg att det inte skilde så mycket mellan blocken blev det en fråga om vilken ledare man hade störst förtroende för och då vann Reinfeldt.
Samtidigt påminner hon om att Socialdemokraterna har tryckts tillbaka i hela Europa. När socialdemokratin var som mest framgångsrik, var de ekonomiska klyftorna inte så stora. En av de stora utmaningarna är hur man ska arbeta med det.
– Många med en högskoleutbildning berördes till exempel inte alls särskilt mycket av den ekonomiska krisen.
Trots det tror åtminstone Martin Gelin att nästa val går att vinna.
– Efter fyra år till med de borgerligas polariserande politik kommer människor att ha tröttnat. Även de från medel- eller överklassen. Jag tror inte människor vill leva i ett Sverige där grannens barn har sämre förutsättningar än ens egna.