– Jag förstår inte hur de tänker. Alla förlorar ju på det här.
Amina är 22 år. Hon är utan arbete och bostad, och måste söka försörjningsstöd, som tidigare kallades socialbidrag, för att klara sin försörjning. De senaste sju månaderna har hon flyttat runt mellan olika vandrarhem som har bokats av socialtjänsten.
Amina vet inte exakt hur mycket hennes olika boenden har kostat staden. Att det rör sig om mer än 10 000 kronor i månaden är hon i alla fall säker på.
– Jag är så trött på att leva så här. Allt jag vill ha är ett ställe som jag vet är mitt eget.
Stiftelsen Hotellhem drivs på uppdrag av Stockholms stad. I uppdraget ingår att fungera som en boendesocial resurs. Tillfälliga bostäder ska kunna hyras i upp till fyra år av personer som inte kunnat ordna boende på annat sätt. Kötiderna är också kortare än för stadens övriga bostadsförmedlingar.
Nya uthyrningsregler
Men sedan 2009 har nya uthyrningsregler medfört att ungdomar under 28 år med försörjningsstöd, i praktiken inte kan hyra bostad från Stiftelsen Hotellhem. Skälet är att de inte längre tillåts teckna hyreskontrakt i eget namn. Underskriften måste nu istället komma från socialtjänsten i den sökandes stadsdel, som därmed blir ekonomiskt ansvarig för hyresgästen. Men Socialtjänsten vägrar att skriva under några kontrakt.
Lena Thorson är avdelningschef inom Skärholmens stadsdelsförvaltning. Hon är kritisk till Stiftelsen Hotellhems regelverk.
– Det är inte rimligt att vi ska ta ett ekonomiskt bindande ansvar för hyresgäster som bor hos Stiftelsen Hotellhem.
Andra regler för äldre
Även Elisabeth Brandt Ygeman (S), ledamot i kommunfullmäktige samt socialtjänst- och arbetsmarknadsnämnden, ifrågasätter uthyrningsreglerna.
– Jag tycker de är felaktiga. De verkar ju bara göra det svårare för ungdomar att få bostad.
Stiftelsen Hotellhems VD Eddie Friberg håller med om att de nuvarande reglerna inte fungerar optimalt.
– Vi har en pågående diskussion om hur vi ska kunna lösa det här på ett bra sätt. Men vi måste också kunna säkra våra hyresintäkter.
Personer som är äldre än 28 år och har försörjningsstöd kan till skillnad från unga fortfarande skriva på hyreskontrakt i eget namn. Varför reglerna är olika utformade för olika åldersgrupper säger sig Eddie Friberg inte kunna svara på.
Inte heller Hanna Broberg (M), ordförande i Stiftelsen Hotellhems politiskt tillsatta styrelse, vill svara på varför reglerna skiljer sig åt. Hon konstaterar dock att det inte finns några garantier för att få bostad om man saknar fast inkomst.
Oktober ut kommer Amina kunna bo på sitt nuvarande vandrarhem. Var hon kommer att hamna efter månadsskiftet vet hon inte. Hos Stiftelsen Hotellhem blir det i varje fall inte.
– Jag har försökt söka bostad hos dem. Men vad ska man göra när de inte vill ta emot en?
Flamman har utan framgång försökt nå socialborgarråd Anna König Jerlmyr för en kommentar.
Fotnot: Amina är ett fingerat namn.