– Om det skulle vara så att tidigare anställda inom säkerhetspolisen också i Sverige har tagit jobb hos ett utländskt underrättelseorgan och fört vidare information, är det spioneri. Har Säpo vetat om det är det jävligt allvarligt, säger Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap.
Frågan är vad som egentligen har hänt och vad i så fall Säpo har känt till. Enligt Dennis Töllborg är det inte helt otroligt att en sådan verksamhet har kunnat pågå utan att personer högre upp inom säkerhetspolisen har känt till den.
– Den här typen av verksamhet är fraktionerad, det är inte meningen att du ska känna till vad någon annan sysslar med.
I skrivande stund hävdar USA att det inte skett något annat i Sverige än övervakning av landets ambassad.
– Det är förväntat. Man kommer att förneka det man kan förneka, och säga att så var det möjligen i Norge men inte i Sverige, säger Dennis Töllborg.
Han påpekar att det finns en logik i USA:s agerande när det gäller övervakning och skyddande av dess ambassader, men att det inte gör det lagligt.
– De får inte bedriva polisiär verksamhet i Sverige.
Bland andra journalisten Per Gudmundson har framfört argumentet att USA har haft legitima skäl att skydda ambassaden och att USA inte utgör ett säkerhetshot mot Sverige. Något som Dennis Töllborg slår ifrån sig helt.
Avslöjanden i Norge
– Ska vi ha en lagstiftning som säger ”det här är förbjudet, men dock inte om det är en snäll person som utför handlingen”? Så ser inte lagstiftningen ut.
– Just nu arbetar PST [den norska säkerhetspolisen, reds anm] med en utredning om vilka som känt till det här, säger Mari Skurdal, nyhetschef på norska Klassekampen.
Hon säger att det tycks finnas problem inom den norska säkerhetspolisens kultur och arbetssätt. Under 1990-talet kom ett avslöjande om att radikala vänsteraktivister registrerades i Norge. Avslöjandet ledde fram till den så kallade Lundkommissionen, som skulle utgöra ett brott med PST:s tidigare arbetssätt.
– Det skulle bli mer öppenhet och man skulle inte kunna agera på egen hand inom organisationen, men den gamla kulturen verkar finnas kvar i högsta grad. Det blir som en stat i staten.
I Sverige gäller den inledda förundersökningen hittills enbart övervakning kring ambassaden. Om det har skett en mer omfattande övervakning än så svårt att säga något om, säger Mari Skurdal.
– Men det är klart att det har funnits ett försprång i Norge med att få ut information i och med att TV2 har jobbat på det här i ett år.
”Knappast överraskande”
Det har kommit fram uppgifter om att USA även bevakat demonstrationer eller politiska manifestationer som hållits i närheten av ambassaden. En anonym tidigare anställd på ambassaden har berättat för TV4-nyheterna att i princip alla demonstrationer i Stockholm har övervakats.
– Det är klart att det inte känns så bra, men jag tycker knappast det är överraskande, säger Jonas Kårlin.
Han är aktiv i Ung Vänster och har deltagit i Pridetåget och Första maj-tåget i Stockholm. Han kan alltså ha deltagit i aktiviteter som registrerats av amerikansk underrättelsetjänst. Själv tycker han att många resonerar naivt när de blir upprörda.
– Det är lite blåögt att tro att USA inte skulle kunna fotografera svenska medborgare som deltar i en demonstration i närheten av ambassaden. Det intressanta är väl i så fall vad Säpo har känt till.
Detta har hänt
USA har sedan 2000 observerat, registrerat och analyserat personer och fordon som på något sätt väckt misstankar kring landets ambassad i Stockholm. Detta utan att Säpo eller regeringen säger sig ha känt till övervakningen. Just nu pågår en åklagarutredning om brottet olovlig underrättelseverksamhet på grund av övervakningen.
Nyligen avslöjade norska TV2 att övervakningen i Norge och Danmark inte bara har rört sig vid ambassaden utan även från olika lokaler i Oslo och Köpenhamn. Dessutom har den amerikanska övervakningsbyrån knutit till sig tidigare anställda från norsk polis och säkerhetspolis. Anonyma källor har i svenska medier sagt att detta har skett även i Sverige. Något som USA förnekar.