Ett byggföretag i Skåne skrev in i sitt anställningsavtal att anställda inte fick vara med i facket. Den polske byggnadsarbetaren Marcin Wroblewski är åtminstone en av dem som arbetat under kontraktet. Han fick en timlön på 80 kronor vilket var en betydligt lägre lön än vad hans svenska kolleger fick. Ingångslönen för byggarbetare i Malmö är 160 kronor. När han fick problem med ryggen och blev sjukskriven fick han ingen sjukersättning av arbetsgivaren utan blev istället sparkad.
”Frivilligt att arbeta här”
Nu ska Byggnads undersöka fallet och bestämma hur de ska gå vidare. Byggnads förbundsjurist Mattias Landgren påpekar att kontraktet kan bryta mot FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, där det slås fast att organisationsfrihet ska råda. Såvitt han vet har ett liknande fall aldrig tagits upp i Sverige.
– Därför är det principiellt mycket viktigt att driva det, säger han till tidningen Byggnadsarbetaren.
Svenska Dagbladet har granskat fallet och varit i kontakt med företaget Remont puts ägare Esse Rosander, som även har förtroendeuppdrag för Sverigedemokraterna i Malmö. Han säger att de utländska arbetarna får mindre betalt för att de har sämre utbildning. På frågan varför de anställda inte får vara med i facket svarar han att han sköter sitt företag som han vill och att det är frivilligt att arbeta för honom. De svenska anställda ska enligt uppgift inte ha något fackligt förbud inskrivet i sina anställningsavtal.
Marcin Wroblewski skulle egentligen inte få hjälp av Byggnads, då han inte har varit med i facket tillräckligt länge. Men i exceptionella fall kan facket göra undantag från den regeln.