– Det här är en stor chans för den radikala vänstern. Nyliberalismen är i djup kris och fortsätter att sjunka allt djupare. De människor som har varit naiva nog att tro på liberalismen som historiens slut, eller på en mänsklig kapitalism har förlorat.
Orden är den egyptiske ekonomen Samir Amins och han pratar om läget för vänstern. Vi träffas för en intervju i samband med Vänsterpartiets konferens om den afrikanska vänsterns framtid nyligen. Amin verkar nöjd med konferensen.
– Vi fokuserade på vilka utmaningar vänstern har globalt och vilka strategier vi kan utveckla tillsammans.
Vilka strategier måste då vänstern utveckla? Att fråga Samir Amin är ungefär som att trycka på en knapp. Han talar länge och engagerat om vänstern och vad han ser som problem och utmaningar idag. Han pekar på att många av de rörelser som representerar någon sorts motstånd mot nedskärningar, privatiseringar, eller kringskurna rättigheter ofta dels är fragmentiserade och isolerade från varandra, och dels inte erbjuder någon egen politisk lösning.
– Det blir en utmaning för vänstern att ta steget ifrån det.
Militariseringen och hur den påverkar människor i både nord och syd är också en fråga som kommer upp.
– Vänstern i Nord måste medvetandegöra människor om att segrar för Nato inte innebär segrar för arbetarklassen, varken i Syd eller Nord – tvärtom.
Sverige går bakåt
Här tycker han att Sverige snarare har gått bakåt i utvecklingen under de senaste decennierna. Han jämför med Sveriges särskilda ställning under Olof Palmes tid och hur man tog ställning mot apartheid och i Vietnamkriget.
– Nu har Sverige blivit ett genomsnittligt europeiskt land och det är en enormt steg bakåt.
Trots att det på många sätt ser ganska dystert ut, är Samir Amin optimistisk. Han återkommer till att den senaste ekonomiska krisen är ett nederlag för kapitalismen.
– Vänstern har en enorm potential – förutsatt att ni inte gör några stora misstag.
Som vilka då?
– Det kan diskuteras, men ett kan vara att tro att man kan vara en vänsterflygel i en större vänsterallians med socialdemokrater. Det gör lätta att människor förlorar förtroende för vänstern. Det kan man se i afrikanska länder och i Europa. Och när vänstern inte framstår som ett alternativ kan människor istället vända sig till ultrahögern, politisk islamism, eller politik grundat på etnicitet.
Kan det inte finnas en konflikt mellan att ställa sig utanför samarbeten och att försöka skapa en bred vänster?
– Nej, en bred vänster är nödvändig. Jag tror inte att den radikala vänstern kan etablera sig och leda helt ensamma, utan snarare ska fungera som en motor i en bred allians. Men det är mycket annorlunda mot att ingå i ett valsamarbete.
Samir Amin är försiktigt kritisk till det rödgröna samarbetet i höstens svenska val. Han poängterar att han inte ser sig som en domare som kan säga vad den svenska vänstern gör bra och dåligt.
– Men min känsla är att Vänsterpartiet hade vunnit mer på att inte ingå i ett samarbete, utan att ställa sig utanför och stödja de förslag man tyckte var bra, men inte behöva sammankopplas med de dåliga.