– Vi har mött en mycket mer slipad motståndare i de två senaste valen och vi har inte riktigt klarat av att vässa oss för att bemöta den, säger Anna Johansson, ordförande i Socialdemokraternas kriskommission.
Om lite drygt en månad lägger kommissionen fram sina slutsatser. Redan innan jul kom en första rapport, där man framför allt sammanställt fakta och statistik kring valet. Ännu finns ingen färdig slutrapport, men Anna Johansson pekar ändå på en del saker som hon tror har varit problematiska.
– Valet kom att handla mycket om små frågor som Rut-avdraget. Det tror jag beror på att vi inte riktigt lyckades kommunicera skillnaden mellan två olika samhällsmodeller.
Ett problem hon nämner är att Socialdemokraterna har varit allt för reaktiva. Man har ofta reagerat på förslag som de borgerliga lagt fram, utan att presentera egna lösningar eller försökt att styra debatten.
– Vi har pratat en hel del om att vi hade för dåligt självförtroende. Det var som om vi inte riktigt trodde på våra lösningar själva och då är det svårt att övertyga andra.
Dåligt självförtroende
Samtidigt tycker hon att Socialdemokraternas självförtroende i många fall är onödigt lågt.
– Inte för att man ska vila på gamla lagrar men det var faktiskt vi som omvandlade det här landet från ett stenhårt klassamhälle till ett välfärdsamhälle.
Anna Johansson säger att det har gått väldigt fort från att Socialdemokraterna var det parti som förknippades med ”arbete åt alla” till att Moderaterna hade gjort ”arbetslinjen” till sin.
– Här blev vi tagna på sängen tror jag.
Hon tycker även att det ibland finns en viss ängslighet inom partiet, där man sneglar för mycket på Dagens Nyheters ledarsida.
– De borgerliga ledarsidorna har visat stor omsorg om vår kris, säger hon en smula ironiskt, samtidigt hoppas de på en total make over, där vi blir något sorts nyliberalt parti. Om vi inte blir det kommer de att säga att vi misslyckats med att förnya oss och det måste vi ha en insikt om.
Rödgrönt samarbete
Det är svårt att diskutera valet 2010 utan att komma in på det rödgröna samarbetet. Trots det säger Anna Johansson att man i kriskommissionen inte har lagt så mycket krut på att analysera det.
– Vi har konstaterat att vi tappade väljarstöd precis när samarbetet presenterades, men vi har inte dragit några långtgående slutsatser om det.
Hon pekar ändå på att det lätt blir så att de olika partiernas egna frågor tonas ned i ett samarbete där man måste enas om en kompromiss.
Och hon uttrycker en försiktig oro för en utveckling som går mer mot en blockpolitik, när hon påpekar att det borgerliga samarbetet på många sätt har inneburit enorma framgångar för Moderaterna på bekostnad av de mindre partierna i alliansen.
– Å andra sidan vet vi inte vad som skulle hänt om vi gått fram som tre olika partier.