”Er skola är svartlistad” är ämnesraden på ett mejl som skickades ut till en rad grund- och gymnasieskolor nyligen. Avsändaren är Sverigedemokraternas ungdomsförbund, SDU, som nyligen startat kampanjen ”Vi tar ingen skit”. Syftet är att peka ut skolor som, enligt SDU, brustit i objektivitet kring Sverigedemokraterna, eller negativt särbehandlat elever med SD-sympatier.
– Det är ett märkligt agerande med en hotfull ton, säger Anders Raanaes, en av rektorerna vid Cybergymnasiet i Stockholm, som har fått motta mejlet.
Han tolkar det som ett sätt för Sverigedemokraterna att hotfullt försöka få in en fot på skolor. I mejlet erbjuder SDU att komma och utbilda lärare och elever om SD.
”Svartlistningen ser vi som nödvändig för att förändra det odemokratiska förhållningssätt en del skolor har gentemot Sverigedemokraterna. Jag hoppas nu att ni tar arbetet för en politiskt neutral skolgång på största möjliga allvar och att ni tillrättavisar de lärare som kan tänkas ligga bakom denna skymf för demokratin”, står bland annat att läsa i ett av mejlen.
Vad svartlistningen egentligen bygger på vet inte Anders Raanaes. Cybergymnasiet är en politiskt och religiöst obunden skola. I mejlet hänvisas till att en lärare ska ha varit negativ mot Sverigedemokraterna. Anders Raanaes påpekar att det finns 112 lärare på skolan.
– Våra samhällslärare är duktiga och proffsiga. Vi har inte heller hört något från elevgruppen om det här.
Allsidig undervisning
Tror du att en sådan här sak kan påverka rektorers agerande kring Sverigedemokraterna?
– Jag hoppas och tror inte det, men det är klart att om man sitter på en mindre skola kanske man tycker det är obehagligt. Vi är ju fem rektorer på skolan som kan söka stöd i varandra.
Även Johan Vallgårda, rektor på Murbergsskolan i Härnösand, är oförstående inför svartlistningen av hans skola.
– Jag pratade med mina SO-lärare och de förstod ingenting. De tycker att de har varit så allsidiga som det går att vara i undervisningen.
Enligt Johan Vallgårda har inte heller Sverigedemokraterna visat något intresse för att besöka skolan tidigare. Han är inte så bekymrad över mejlet, men han har ändå diskuterat det med samhällslärarna.
– Vi pratade om det när mejlet kom, just för att det är ganska lätt att ta reda på vilka som jobbar på skolan. Därför har vi valt att hålla en lite lägre profil kring det här.
”En prick i registret”
Initiativtagare till kampanjen är William Hahne, pressekreterare för SDU.
– Det ska inte vara någon dans på rosor att strunta i demokratiska principer, säger han om att skolor kan uppfatta en hotfull ton i mejlet.
Vad innebär det att bli svartlistad av SDU?
– Det innebär väl inget särskilt förutom att man får en svart prick i registret och att vi är beredda att komma och prata om politik.
Varför inte bara erbjuda att komma ut till skolor utan att använda ord som svartlistning?
– Det behövs en ögonöppnare om elever upplever negativ särbehandling, eller att man struntar i demokratiska principer.
Listan över skolor bygger på rapporter från elever som har hört av sig till SDU, enligt William Hahne.