– Vi kräver att både vårdcentralen i Husby och i Akalla ska vara kvar, säger Arne Johansson, en av dem som engagerat sig mot nedläggningen av vårdcentralen i Husby, strax utanför Stockholm.
Avståndet mellan Akalla och Husby är egentligen bara en station med tunnelbanan. Men med tanke på att det finns många äldre och multisjuka i Husby kan även det bli problematiskt.
– Hemtjänsten har sagt att de i dagsläget inte har resurser till att låta personal följa med äldre till vårdcentralen, säger Gunnar Johansson, som är aktiv i PRO och Nätverket Järvas framtid och påpekar att det även kan innebära extra kostnader för färdtjänst.
Detta i ett av de fattigaste områdena i Stockholm.
I Husby vårdcentral finns 9 000 listade patienter. I Akalla drygt 3 000. När beslutet om nedläggning togs ansåg sjukvårdsstyrelsen att mottagningen i Akalla hade för få patienter, samt att lokalerna var mer slitna i Husby.
Helt fel, tycker de som engagerat sig mot nedläggningen. Framför allt menar de att Husby är ett resurskrävande område med många äldre, multisjuka och stora barnfamiljer där det behövs en lättillgänglig vårdmottagning.
– Det finns också stora grupper här från krigshärjade länder som man kan tänka sig är i större behov av vård, säger Egon Hansson, från PRO.
Lokalpolitiker eniga
På kort tid har det växt fram en stark opinion mot nedläggningen.
– Det är inte varje dag man kan samarbeta med både moderater och den lokala företagarföreningen, säger Arne Johansson som själv är organiserad i Rättvisepartiet till vardags.
En enig stadsdelsnämnd formulerade nyligen en skrivelse om att det bör finnas en vårdcentral i Husby. Därmed gick de borgerliga ledamöterna i stadsdelen emot den borgerliga majoriteten i landstinget. På caféet i Husby centrum där vi träffas för en intervju vinkar mannen i kassan glatt till oss. Senare får jag veta att caféägaren har låtit namnlistor mot nedläggningen ligga framme så besökare ska kunna underteckna dem. Hittills har man lyckats få ihop över 2 500 namnunderskrifter totalt.
Sämre i Akalla
– Det har framkommit mer och mer att de slitna lokalerna inte är anledningen till nedläggningen, säger Gunilla Bhur landstingspolitiker och ledamot i Stockholms sjukvårdsstyrelse (V).
När hon och andra lade en skrivelse om nedläggningen fick de svaret att det är för dyrt att driva offentlig vård i Husby.
Hon är även väldigt kritisk till att man lägger ner en vårdcentral som fungerar väl och har en ekonomi som går ihop, för att flytta verksamheten till Akalla vårdcentral som inte alls fungerar lika bra.
– Tidigare har man försökt att sälja Akalla vårdcentral, som har varit lite av ett problembarn, men det har inte funnits någon intresserad köpare. Lokalerna där är små och trånga.
Marie Ljungberg Schött, ordförande i sjukvårdsstyrelsen (M), försvarar beslutet.
– Vi har en vårdvalsmodell i Stockholm och det innebär att det finns en etableringsfrihet, det innebär också att man inte kan tvinga en vårdgivare att vara kvar i ett område. I det här fallet har tjänstemännen vid produktionsdelen i landstingen gjort den affärsmässiga bedömningen att vi kan bedriva en bättre vård om vi slår ihop de båda vårdcentralerna, säger hon till Flamman.
Privat vård
Hon säger att hon har förståelse för att Husbyborna är arga över nedläggningen. Men hon betonar att det inte behöver innebära att Husby blir utan vårdcentral.
– Det finns åtminstone två privata intressenter i dagsläget. Vi kommer dessutom att försöka tala med bostadsbolaget så att lokalerna hålls öppna för en privat aktör.
Kommer det att löna sig för en privat aktör att driva en vårdcentral inom ramen för vårdvalsmodellen i Husby, som har en relativt hög andel multisjuka och äldre?
– Ja absolut. Det är inte det som är problemet.
Trots att landstinget gör bedömningen att det inte lönar sig att ha kvar den?
– Det är snarare så att landstinget bedömer att man kan bedriva en bättre vård med en större sammanslagen enhet i Akalla.
Men Husbyborna ger inte mycket för det. Att politikerna hänvisar till tjänstemännen har gjort många upprörda och man uppfattar det som att sjukvårdsstyrelsen skyller ifrån sig.
– Vi väljer ju våra politiker, inte tjänstemännen i landstinget, säger Gunnar Johansson.
Inte heller Gunilla Bhur tror på en privat lösning för Husby.
– För det första vill vi ha en landstingsstyrd vård som vi har insyn i och kontroll över. Men jag är också oroad över ett längre perspektiv. Går det inte bra för den privata vårdmottagningen kan den lägga ner efter ett par år.
Hon hänvisar till Nacka strax utanför Stockholm där i princip alla kommunala förskolor har lagts ner. När sedan en privat förskola gick i konkurs blev det plötsligt brist på förskoleplatser.
– Vi har kontaktat tidningar som inte har varit intresserade av nedläggningen i Husby för att det har varit för lokalt. Men det här är snarare ett exempel på något som sker på många håll. Fortsätter den här politiken kommer det att bli ett jäkla lotteri för medborgarna om vilken vård och service de får.