Nyligen släppte Socialdemokraternas kriskommission sin rapport. Daniel Suhonen, redaktör för SSU:s tidskrift Tvärdrag, tycker att slutsatserna i rapporten i stora drag är väldigt bra. Han beskriver förslagen som en tillbakagång till mittfåran i partiet.
– Mycket av det de säger utgår från analysen att partiledningen har varit för långt ute på högerkanten. Det som återstår är att ledningen tar till sig slutsatserna.
Bland de politiska förslagen i kommissionens rapport finns bland annat att tydligare lyfta fram arbete åt alla, grön omställning och en skattereform som skulle innebära högre skatter. Samtidigt påpekar Daniel Suhonen att den som väljs till partiledare kommer att ha mycket stort inflytande över hur partiets politik kommer att utformas.
Högern slipper debatten
Socialdemokraterna kommer att ha en extrakongress i slutet av mars för att välja ny partiledare. Där kommer inte att fattas några beslut kring partiets politik, utan det skjuts till ett senare tillfälle. En tågordning som Daniel Suhonen är kritisk till.
– Vad har kriskommissionens rapport för tyngd då? Det rimliga vore att besluta om någon sorts politisk linje och sedan välja partiledare utifrån det.
Vilken socialdemokrati de olika kandidaterna som just nu lyfts fram som potentiella efterträdare till Mona Sahlin står för är oklart, enligt Suhonen. Ingen har gått ut och deklarerat vad man vill åstadkomma som ordförande.
– Min analys är att det är partihögern som tjänar på det här. De vill inte ha en debatt för att de skulle förlora den.
Han vill ha en genomgripande förändring i partiledningen. Att bara byta ut partiledaren räcker inte, utan även exempelvis partisekreteraren Ibrahim Baylan bör fundera på att ställa sin plats till förfogande.
– Kriskommissionens rapport är ett underkännande av hur partiet skötts. Därför måste fler än bara Mona Sahlin gå.
Nytt rödgrönt projekt
Kriskommissionen skriver i sin rapport att det rödgröna samarbetet ”bidrog till att minska det stora opinionsmässiga övertaget är otvetydigt”, även om man lägger till att valförlusten inte enbart kan förklaras med samarbetet.
– Som det rödgröna samarbetet blev nu, så blev det inte bra, säger Daniel Suhonen.
Framför allt lyfter han fram den olyckliga starten där S och MP först gick ut och talade om ett tioårigt samarbete mellan de två partierna, för att sedan tvingas bjuda in Vänsterpartiet och förmå V att gå med på budgettaket.
– Samtidigt tror jag att det verkligen finns grund för ett rödgrönt projekt, men man tog inte tillvara på det. Borgerligheten är en elitrörelse och jag tror det var ett misstag att planka alliansens sätt att bilda allians, där mest partiledarna samarbetade.
Om ett nytt rödgrönt samarbete ska komma till stånd tror Daniel Suhonen att man måste börja på ett bredare plan, med att bjuda in fler organisationer, låta fackförbunden spela en framträdande roll och exempelvis bilda rödgröna klubbar.
– Man behöver inte heller ha svar på varenda liten detalj, jag tror man ska vara lite kaxig.