. . . Lisa Malmberg, projektledare för Machofabriken, ett utbildningsmaterial om jämställdhet med fokus på killar och manlighet som Roks, Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund, samt Män för jämställdhet har tagit fram.
På vilket sätt gör normer att killar blir ofria?
– Det är svårt att säga generellt, men min uppfattning är att många unga killar är medvetna om vilka normer det finns att förhålla sig till, men att de inte tror att det går att göra något åt dem. Om man går utanför normen så riskerar man att utsättas för mobbing eller våld.
– Vi har arbetat med en låda som symbol för normer för manlighet. Vi bygger lådan tillsammans och stoppar in ord som ”muskler”, ”heterosexuell” eller ”inte gråta”. Sedan får man testa att stå i lådan och vi diskuterar vad det gör med en och vad som händer om man tar ett steg utanför lådan.
– Mycket av våra diskussioner när vi tagit fram materialet har rört unga killars vardag, som bråk i skolkorridoren eller att bög används som ett skällsord. Det finns till exempel något som kallas för bögtestet, där unga killar suddar med suddgummi på huden och den som börjar gråta eller säger stopp är bög.
Vad har förvånat dig mest under arbetet?
– Att man fortfarande är ovan att prata om jämställdhet och normer utifrån killars perspektiv. Ofta pratar man om tjejer och jämställdhet. Men det är även viktigt att diskutera vilka konsekvenser normer för manlighet får ifråga om ohälsa, risktagande eller olyckor.
Varifrån kommer namnet machofabriken?
– Macho är ett ord som alla har en tanke om, sedan valde vi fabrik för att få in ett samhällsperspektiv. Det är samhället som skapar normer, lite som en fabrik.