– Under mina sju år som ordförande har jag blivit erbjuden ett tv-framträdande en gång. Det var igår.
Ungefär samtidigt blev Göran Bryntse refererad i Dagens Nyheter, också det för första gången på sju år. För svenska kärnkraftsmotståndare har krisen med kärnkraftverken i Japan inneburit en större medieuppmärksamhet än på många år. Folkkampanjens hemsida har också gått från ungefär tio träffar per dag till 1000.
Hjälper inte klimatet
Att kärnkraftsmotståndare inte tidigare har uppmärksammats tror Göran Bryntse beror på att medieklimatet i Sverige är alltför likriktat, till skillnad från exempelvis Tyskland, där antikärnkraftsrörelsen har fått betydligt större utrymme i offentligheten. I Tyskland säger sig också 80 procent av befolkningen vara emot kärnkraft.
En annan faktor som kan ha gjort att kärnkraftsfrågan kommit i skymundan är att klimatfrågan har lyfts fram allt mer under de senaste åren. Göran Bryntse påpekar att det är helt felaktigt att ställa kärnkraft mot klimatet som två skilda problem.
– En undersökning från Stanford Universitety visar att kolkraft och kärnkraft är de två sämsta energikällorna ur klimathänseende. Kärnkraft står för 15 procent av Sveriges totala klimatutsläpp. De som säger att kärnkraft är koldioxidfritt blåljuger.
1980 då kärnkraftsomröstningen hölls i Sverige var intresset för frågan stort och det fanns en stark opinion i Sverige mot kärnkraft. Sedan tappade många intresset och opinionen vände allt mer. Men efter katastrofen i Japan har läget förändrats, både i Sverige och i Japan.
– Vi har också haft kontakt med kärnkraftsmotståndare i Japan innan katastrofen som berättade hur tufft de hade det. De betraktades nästan som landsförrädare för att de ifrågasatte kärnkraften, säger Göran Bryntse.
Kritiken växer
Nu växer kritiken mot kärnkraften i Japan och i Sverige visar en ny undersökning att 64 procent är emot kärnkraft. Frågan är vilken framtid kärnkraften har.
Regeringen fattade under förra mandatperioden ett beslut som öppnade för att bygga ut kärnkraften. Men så länge det inte finns någon bred majoritet i riksdagen kommer troligen inte svensk kärnkraft att byggas ut. Det vore för dyrt och riskabelt om till exempel en ny rödgrön majoritet fattade ett annat beslut om några år.
– Jag är så glad över att Sven-Erik Österberg (Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, reds anm) definitivt har gått ut med att han är för en avveckling. Socialdemokraterna har blivit tydligare i den här frågan, säger Göran Bryntse.
Samtidigt har också Kina gått ut och sagt att det inte blir några nya kärnkraftverk.
Hur tror du att det kommer gå i Japan nu?
– Jag tror att de fixar det på något sätt. Jag räknar inte med någon fullskalig katastrof.
Kan hända i Sverige
Hur utkomsten än blir i Japan påpekar Göran Bryntse att kärnkraft gör ett samhälle mer sårbart. I New York räknas kärnkraftverket Indian Point som det främsta terroristmålet.
– Och det finns knappt något kärnkraftverk som tål att ett normalstort passagerarplan kör in i det.
2006 skedde en incident vid Forsmark med en kraftig elstörning som ledde till att reaktor ett snabbstoppades. Händelsen räknas som en av de allvarligaste i Sverige. Då var det inte vädret, utan den mänskliga faktorn som låg bakom. Göran Bryntse säger att marginalerna blir allt snävare när kärnkraften ska producera allt mer.
Slutligen kommer vi in på det som en del har satt sitt hopp till de senaste 20 åren när det gäller kärnkraft: Fusionskraft.
– För mig är det patetiskt att hoppas på. Fusionreaktorer är baserade på plutonium som är världens farligaste ämne. Ska man frakta plutonium fram och tillbaka över världen?, säger Göran Bryntse.