Vill du veta mycket om hur civilisationer uppstått, läs då Lasse Bergs nya bok Skymningssång i Kalahari. Titeln syftar på de sista kringströvande små grupperna av sanfolk eller bushmän, nu på väg att försvinna, dessa samlare och jägare, våra äldsta föregångare som levt på samma sätt i åtminstone 100 000 år!
Andra afrikaner, antagligen bara några hundra, utvandrade mot Asien för cirka 60 000 år sedan enligt nya beräkningar. Från denna lilla grupp härstammar alla människor utanför Afrika. De följde kuster och floddalar, vandrade under årtusenden ständigt vidare.
Den senaste istiden försämrade klimatet. För 20 000 år sedan band inlandsisen så mycket vatten att havens yta sjönk 140 meter. Berings sund blev torrlagt, några vandrade över och blev föregångare till indianfolken på de amerikanska kontinenterna.
Det blev svårade att samla tillräckligt med ätbara frön på grund av det bistrare klimatet och det är sannolikt förklaringen till att man började odla växter. Vilket i sin tur medförde att samlare blev bofasta. Jordbruk uppstod kring Eufrat och Tigris, Indus, Ganges och Hoangho för omkring 10 000 år sedan.
Jordbruket är den största omvälvningen i mänsklighetens historia. Det medförde överskott på mat som ledde till snabb befolkningsökning. Härskande skikt uppstod, jordens brukare blev arbetsträlar. Pengar uppfanns, och arméer och krig, skriftspråk, skatter och byråkrati. Världsreligioner formades, dessa utomordentliga styrmedel. Som Napoleon konstaterade: Religionen hindrar folk att slå ihjäl dom rika!
Före slitet med jordbruk var våra föregångare rätt lata samlare, asätare och jägare i kanske 200 000 år. Deras föregångare skiljde sig från apsläktet för över sex miljoner år sedan. I etiopiska Awashdalen har forskare hittat en vacker stenyxa, en miljon år gammal!
Författaren ger fascinerande inblickar i forskningen om hur föregångarna blev människor som vi. Förmågan att tala exempelvis: ”Talet kräver en omfattande och perfekt kontroll från hjärnan av andning och talorgan när ett dussintal små ljudstötar per sekund skall pressas ut på ett kontrollerat sätt för att skapa konsonanter och vokaler. Det behövs mängder av nervtrådar som via den övre ryggmärgskanalen förbinder hjärnan med musklerna runt lungorna för att styra denna komplicerade aktivitet.”
Vår hjärna förbrukar 25 procent av kroppens energi. Hjärnan hos övriga däggdjur förbrukar 5-10 procent. Forskare menar att våra föregångares hjärnor började växa när de med sina stenverktyg kunde krossa ben och djurskallar som rovdjuren lämnat kvar och äta benmärg och djurhjärnor, rika på protein och olika omega-3-fettsyror. Lämningar vid Indiska oceanens sydafrikanska kust visar att de också käkade näringsrika musslor och skaldjur.
Våra kroppar är fortfarande anpassade till Afrikas sol. För lite sol leder till att tallkottkörteln inte kan producera tillräckligt med melatonin, ett hormon som är mycket viktigt för hur vi mår. Därför blir vi här uppe i norr ofta trötta och melankoliska under den mörka årstiden.
Skymningssång i Kalahari har säkert krävt många års läsning av böcker och forskarrapporter och av intervjuer med ledande forskare i skilda världsdelar. Boken innehåller stora mängder kunskap men är lätt att läsa. Jag tycker det är en mycket spännande bok.
Lasse Berg understryker att de grupper av sanfolk han träffat och vandrat med i Kalahari är de snällaste människor han lärt känna någonstans. Han anser att vi är illa anpassade till vårt nuvarande liv. Genetiskt är vi som sanfolken mest lämpade att leva i mindre grupper och lösa problem med att prata, skvallra, gräla, bli överens, ta det lugnt, njuta, älska – men ingalunda att arbeta i vårt anletes svett!
När Columbus landsteg på ön Guanahini i Västindien 1492 och mötte indianerna där slogs han av hur vänliga och snälla de var. För sina kungliga uppdragsgivare framhöll han att de måste vara osedvanligt lämpliga som slavar.