Ett riktat konsumtionsstöd. Så kallar Martin Lindblom, tidigare politisk redaktör vid LO-tidningen, Rot- och Rutavdragen.
– Har du ett hus med ett tak som läcker in skulle du ju ändå vara tvungen att laga det, oavsett om det fanns ett rotavdrag eller inte. Nu får de som använder sig av rotavdraget mer pengar över till annat istället.
I en ny rapport från Arbetarrörelsens tankesmedja ställer han upp kostnaderna för Rut- och Rot-avdragen och ger exempel på vad samhället skulle kunna använda pengarna till istället. De motsvarar ungefär vad Sveriges polisväsende kostar årligen.
Martin Lindblom är även starkt kritisk mot att Rut och Rot riktar sig till en mycket avgränsad grupp. 90 procent av hushållen använder sig inte av avdragen, vilket gör att en stor majoritet får vara med och betala för de resterande tio procenten, som dessutom i stor utsträckning är höginkomsttagare.
Förskolor för livspusslet
– Vad man skulle kunna använda pengarna till istället är en politisk diskussion, men om man vill göra något för att få det så kallade livspusslet att gå ihop borde man göra något som riktar sig mot alla, till skillnad från Rut.
Bättre öppettider på förskolan och fler fritidshem kan vara en sådan sak.
– Tidigare var öppettiderna mer generösa medan det idag är väldigt svårt för föräldrar som inte har nio till fem-jobb, ofta får mor- och farföräldrar gå in och avlasta.
När det gäller äldre personer som använder sig av Rut för att de inte orkar städa skulle Martin Linblom hellre se ett generellt system som var lika för alla, som någon form av utökad hemtjänst.
Rot som miljöavdrag
Finns det då några fördelar alls med Rot och Rut?
– Rotavdrag kan vara bra som konjunkturutjämnare.
Ett exempel som Martin Lindblom nämner är ett tidbegränsat rotavdrag under en lågkonjunktur för att uppmuntra till att tidigarelägga byggande eller reparationer och på så sätt rädda arbetstillfällen.
– Om det är ett måttligt avdrag går det i så fall möjligen att försvara.
Han skulle också gärna se att man i så fall riktade Rotavdraget för att det ska gälla miljörelaterat byggande, som på sikt kommer alla till del.
– Det kan till exempel vara stöd till hushåll att minska energiförbrukningen, att byta ut en oljepanna mot bergvärme.