– Idag, med facit i hand, borde alla vara glada för att riksdagen beslutade att bordlägga datalagringsdirektivet. Inte minst alla de kritiker som trots sin övertygelse röstade för ett genomförande.
Det säger Vänsterpartiets Jens Holm, sedan EU på måndagen kommit med sin utvärdering om datalagringsdirektivet.
Vänsterpartiet menar att EU-kommissionens utredning visar att kritiken var berättigad. Direktivet är framhastat i en upptrissad situation vilket innebär de sämsta förutsättningar för en genomtänkt lagstiftning.
– Regeringen borde snarast ta initiativ för att förmå kommissionen att dra tillbaka direktivet, det kravet hoppas jag alla kritiker kan stämma in i, säger Jens Holm
Kritikerna till EU:s datalagringsdirektiv, menar att det behövs en större samhällsdebatt om lagstiftningen och att den ska sättas in i ett sammanhang med allt fler integritetskänsliga riksdagsbeslut. Företrädare för telekombranschen vittnar samtidigt om stora och principiellt viktiga oklarheter inför tillämpning lagstiftningen.
Enligt grundlagen kan en minoritet av mer än en sjättedel av riksdagen driva igenom en ettårig bordläggning av ett förslag som gäller människors fri- och rättigheter. Begäran om bordläggning kom från V och MP och beslutades i mars. EU-direktivet gäller lagring av trafikuppgifter för brottsbekämpning. Leverantörer av allmänt tillgängliga elektroniska kommunikationstjänster och allmänna kommunikationsnät i alla EU-länder ska ha samma skyldigheter att lagra trafikuppgifter.
– Under det kommande året förväntar vi oss att regeringen tar strid för att direktivet rivs upp eller omförhandlas, säger Maria Ferm, Miljöpartiet.