– Mycket av valrörelsen går åt till att tala om för folk att det är val, säger Håkan Linnarsson, regionalpolitiker för Socialdemokraterna i Västra Götaland.
Det är 1,2 miljoner som är berättigade att rösta i Örebros kommunval och Västra Götalands regionalval. Och för dem som är engagerade i valrörelsen är det en hektisk period.
– Det har varit väldigt intensivt med tanke på att det har varit en så kort valrörelse, men samtidigt har det varit positivt att vi har fått många nya medlemmar som har deltagit i arbetet, säger Thaher Pelaseyed, distriktsordförande för Vänsterpartiet i Göteborg.
Öppet läge
Hur det går i valet i Västra Götaland är ännu öppet.
– Vi har gått fram ungefär 1,4 procent i mätningar som har gjorts, Miljöpartiet har gått framåt men Socialdemokraterna backar. Det är en tajt valrörelse och mycket kommer att ligga i spurten, att vi förmår dem som brukar rösta på oss att gå till valurnorna, säger Thaher Pelaseyed.
Håkan Linnarsson menar att det närmast är bortkastat att försöka göra opinionsmätningar inför valet, eftersom det är så svårt att sia om utgången.
– Det är unikt med ett omval i en region som ser så olika ut beroende på var man befinner sig i den.
Mycket kan bero på vad som händer bland småpartierna. Håkan Linnarsson tar det lokala Vägvalet som exempel, med en fråga på agendan: Att stoppa vägtullarna.
– De kan få många röster i Göteborg, men inte så många i övriga regionen och får de inte tillräckligt för mandat är plötsligt en Göteborgsröst på Socialdemokraterna mer värd.
Lågt valdeltagande
Mycket pekar på ett lågt valdeltagande. I en Sifoundersökning som gjordes i slutet på april var 45 procent av väljarna säkra på att de skulle rösta. Det kan jämföras med att 81 procent röstade i det ordinarie regionvalet.
– Vi vet att i Askim [ett välbärgat område i Göteborg, reds anm] kommer de flesta att rösta och vi vet vilka som får Askimsbornas röster, men i andra mer ekonomiskt utsatta stadsdelar krävs en större mobilisering, säger Håkan Linnarsson.
Han tycker inte heller att medierna har varit någon vidare draghjälp.
– Jag brukar säga att om det snöar i Stockholm, varnar riksmedia för snöstorm i Göteborg. Det som inte händer i Stockholm är inte intressant.
Det är möjligt att Sverigedemokraterna gynnas av ett lågt valdeltagande. På partiets rikshemsida går man ut hårt med att uppmana sympatisörer att rösta i regionvalet, till skillnad från de flesta andra riksdagspartierna.
– Det finns en sådan oro och de har gått framåt, men det är för tidigt att säga något om resultatet än, säger Thaher Pelaseyed.
Ideologisk hetta
Även om engagemanget är lågt på sina håll finns hårda skiljelinjer mellan partierna.
Håkan Linnarsson nämner en moderat lokalpolitiker som råkar gå förbi honom under vårt telefonsamtal.
– I vanliga fall hälsar han och är trevlig, men nu är han skitarg. Moderaterna säger att vi kommer med skrämselpropaganda när vi säger att de vill sälja ut sjukhus, ändå säger vi inget som inte de själva har sagt.
Vänsterpartiet driver frågan om stopp för vinster i välfärden och enhetstaxa för kollektivtrafiken. Dessutom vill man stoppa införandet av en vårdvalsmodell i regionen. Att regionalpolitik är viktigt och att det spelar roll vilka som sitter på makten i regionen är båda eniga om.
– En del säger att regionalpolitik är komplicerat, men då undrar jag, är till exempel skolfrågor så okomplicerade? säger Håkan Linnarsson.