Ett rödgrönt utskottsinitiativ bestående av Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet samlade i förra veckan en majoritet av riksdagen med målet att hindra att fler arbetslösa hamnar i fas 3. I dag, torsdag, röstas beslutet igenom.
– Våra tre partier har varit kritiska redan från början men nu tyckte vi att det blev en akut situation när så oerhört många missförhållanden avslöjats. Nu finns det anledning för regeringen att frysa den här åtgärden, säger Josefin Brink, som sitter i arbetsmarknadsutskottet för Vänsterpartiet.
I nuläget befinner sig 26 000 personer i fas 3. Och antalet deltagare ökar samtidigt som rapporter om missförhållanden strömmar in.
Senast i SVT:s Uppdrag granskning (4 maj) kunde upprörda fas 3-deltagare vittna om ”förnedrande arbetsuppgifter” och ”vuxendagis”. Programmet avslöjade dessutom en stickprovsundersökning som arbetsförmedlingen har gjort bland företagen och som visade att hälften av arbetsgivarna utnyttjar fas 3-deltagarna som ordinarie arbetskraft.
Negativ rapportering
Regeringen har varit hårt pressad av den negativa rapporteringen och att ha riksdagen emot sig. I tisdags morse gick arbetsmarknadsminister Hillevi Engström ut och lovade att fas 3-deltagare nu ska få möjlighet att delta i arbetsmarknadsutbildningar.
– Det säger hon för att lugna ner opinionen, det räcker inte, säger Josefin Brink.
I förra veckan sa Tomas Tobé, moderat ordförande i arbetsmarknadsutskottet, till Sveriges radio att de rödgrönas kritik är som att ”sparka in öppna dörrar” eftersom regeringen redan tillsatt en utredning för att komma tillrätta med fas 3-problemen.
Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap, menar att regeringen försöker minimera frågan samtidigt som den skjuter upp den på framtiden.
– Regerar man som minoritetsregering får man räkna med att förlora en och annan omröstning, men detta är en av de viktigare frågorna för regeringen då det finns ett starkt symbolvärde i den. Om regeringen backar för mycket kan den framstå som svag och om den backar för lite kan den framstå som ostadig och att den inte visar respekt för riksdagen.
Hoppas på miljöpartiet
Ulf Bjereld tror att regeringen kommer att vänta ut utredningen och försöka hitta någon lösning i den.
– De kommer att se om det finns något i utredningen som regeringen kan göra till sitt förslag. Sedan får de hoppas att Miljöpartiet eller möjligen Sverigedemokraterna tycker att förslaget är tillräckligt bra för att enas om en lösning, så att regeringen slipper komma till riksdagen och förlora en omröstning till.
– Sverigedemokraterna kommer de inte att vända sig till direkt eftersom de inte har något samarbete med dem. Miljöpartiet kan de mycket väl tänkas ta kontakt med och försöka sondera vilken typ av lösning de skulle kunna tänka sig. De vill se om miljöpartiet är samarbetsvilliga eller om de tycker det är bättre att hålla ihop med det rödgröna blocket i den här frågan.
SD stödjer ofta regeringen
Att det rödgröna utskottsinitiativet fick riksdagsmajoritet med hjälp av Sverigedemokraterna tycker inte Bjereld behöver vara något stort problem.
– Riksdagens undersökningar har visat att Sverigedemokraterna stödjer regeringen i nio omröstningar av tio när blocken tycker olika. De har inte gått i armkrok med de rödgröna.