Helmuth Markov är före detta EU-parlamentariker och numera finansminister i den tyska delstaten Brandenburg för vänsterpartiet Die Linke. Flamman träffade honom när han var i Sverige nyligen.
Brandenburg ligger i framkant för förnyelsebar energi, med 50 procent förnyelsebar energi. Men det är samtidigt där som svenska statliga Vattenfall har kolkraftverk och bedriver brytning av brunkol. Helmuth Markov efterlyser en annan approach från bolaget.
– Vattenfall är en av våra största energiproducenter. För att uppfylla klimatkriteriet måste de tänka över vilken situation vi ska ha i framtiden. Det är inte möjligt att göra en omställning på ett eller två år, det behövs en strategi för 10, 20 år.
Och den svenska regeringen och Vattenfall saknar en sådan strategi?
– Ja
Energifrågor är inte helt okomplicerade. Helmuth Markov påpekar att samtidigt som det finns ett motstånd mot kolbrytning, är Vattenfall en stor arbetsgivare i Tyskland. Det gör att många är beroende av kolbrytning för sin försörjning.
– Vi försökte att få igenom ett referendum mot ny brunkol, men vi fick inte tillräckligt stöd för det.
Han menar att det är lite av ett folkbildningsarbete att få stöd till en omställning av energiproduktion. Framför allt då förnyelsebar energi som vindkraft och solceller innebär en ökad decentralisering.
– Vi måste ändra samhällets förståelse, hus måste byggas på ett helt annat sätt. Det kommer att kosta tid och pengar. Men det kommer också att leda till mer demokrati, då samhällen och byar får mer att säga till om energiförsörjning.
Kärnkraftsdebatt
Ibland tycks det som om debatten kring energikällor och miljö har kommit längre i Tyskland än i Sverige. Jag frågar Helmuth Markov om det.
– Jag vet inte så mycket om Sverige att jag kan säga något om det. Men jag blev lite förvånad när jag hörde att svenska regeringen diskuterar nya kärnkraftsreaktorer.
I Tyskland har det tvärtom blossat upp en debatt om att avveckla kärnkraften i snabbare takt, framför allt som ett resultat av kärnkraftsolyckan i Fukushima. Något som har fått elbolag som bland andra Vattenfall att ilskna till. Tidigare har bolaget hotat att stämma den tyska staten.
– Diskussionen handlar inte om vi ska ha kärnkraft eller inte, utan hur tidslinjen för en avveckling ska se ut. Och det är en konservativ regering i Tyskland! En del kan tycka att de är opportunistiska, men jag tycker snarare att regeringen har lyssnat och tagit in människors åsikter.