Det är inte bara på Puerta del Sol i Madrid som det byggts läger. I Barcelona utspelade sig våldsamheter i fredags när polisen slog till mot Plaza de Catalunya där det också byggts ett läger, 121 personer skadades. Medlemmarna i rörelsen 15-M återvände dock ganska snart till platsen i tusental, liksom i Sevilla och Madrid har man på stormöten bestämt sig för att stanna kvar.
Det är än så länge en rörelse utan tydliga mål. Ett förslag som förts fram är att alla som en symbolhandling skall ta ut 155 euro från sina bankkonton. Ungdomarna för fram något som liknar en anti-kapitalistisk diskurs, men värjer sig för att kategoriseras politiskt. I första hand är det krisen och hur den bemöts man protesterar mot.
– Allt fler har blivit trötta på att betala för en kris de inte skapat. Låt oss sluta med de sociala nedskärningarna. Det måste finnas andra sätt att lösa problem, säger en anonym röst till The Guardians hemsida.
En annan röst formulerar sig ännu mer politiskt.
– Vi vill skapa en offentlighet där folk kan tala så att politikerna lyssnar på oss och inte på marknaden och de ekonomiska krafterna som verkar styra våra liv.
Liknar vänster
Den än så länge trevande rörelsen talar om fördjupad demokrati, minskad arbetslöshet och andra krav som vid första åsyn är precis det som vänstern alltid fört fram. Även i sättet att arbeta liknar de en genuin vänsterrörelse. Men i Spanien blåste inte rörelsen under någon vänstervind i valen, snarare tvärt om.
Det är kanske inte så märkligt om socialisterna i regeringspartiet PSOE får betala för sin hårda åtstramningspolitik, men inte heller partierna till vänster gick framåt. Det förbryllar.
I Frankrike genomförde ungdomsgrupper söndagen den 19 maj en manifestation på Bastiljplatsen till stöd för rörelsen i Spanien. Också där möttes de av tårgas och batonger. I ett manifest som antogs är tonen mer tydligt antikapitalistisk.
”De europeiska demokratierna har kidnappats av det internationella finanskapitalet. Medborgarna dränks av sparpaket som sprids över hela Europa. Arbetslösheten sprider sig och skapar misär för miljoner människor. I Frankrike är arbetslösheten för unga 25 procent, i Spanien 40 procent.”
Michel Jerneval från det nybildade franska vänsterpartiet Partie de Gauche var med på manifestationen och berättar att de inte tilläts ta med sig sina röda fanor. Ändå är han optimistisk, han menar att denna rörelse är hoppet om en ny vänster.
Stängd framtid
– Nu har upproren från arabvärlden nått Europa. Ungdomarna här har till 90 procent varit ointresserade av politik. Nu har de drabbats, deras framtid är stängd. De behöver ett antal år på sig, sedan förstår de att det behövs partier.
Som det nu är ser ungdomarna ingen skillnad mellan högern och vänstern, socialistpartiet föreslår samma nedskärningar som högern. Michel Jerneval menar att hans parti, som nu är i allians med kommunistpartiet, håller på att staka ut en politik som kan attrahera denna nya rörelse. Inriktningen är klart antikapitalistisk med krav på en verklig demokrati och omfördelning av inkomsterna.
I Portugal finns en liknande rörelse, M13M, som i mars genomförde en stor manifestation med 300 000 deltagare. Hos Kommunistpartiet, som delar en valallians CDU med det gröna partiet inför valen den 5 juni, är man dock osäker på om denna rörelse kommer att innebära ett stöd för dem.
Trots positiva siffror i den svenska ekonomin finns samma problem här för ungdomar, brist på bostäder och jobb. Den globala kapitalismen har uppenbart svårt att tillfredställa ungdomars basbehov. Men inte heller den radikala vänstern har lyckats vara så lyhörd.