– Det känns som att vi har stärkt vår organisation genom de beslut som vi har fattat, bland annat genom att bli mer flexibla, bredda förbundet och bli mer handlingskraftiga, säger Stefan Lindborg, nyvald förbundsordförande för Ung vänster
I helgen höll Ung vänster sin 45:e kongress i Sandviken, utanför Gävle. Bland annat beslutade man att satsa på att få fler medlemmar från LO-yrken och från yrkesprogram på gymnasiet. Dessutom kommer förbundet att i högre utsträckning försöka starta egna fritidsaktiviteter för ungdomar.
Nato ur Libyen
Kongressen antog även ett uttalande om att Nato bör lämna Libyen. ”Ung vänster kräver att den Nato-ledda militära insatsen och Sveriges deltagande i densamma avslutas, då Nato inte har för avsikt att understödja humanitära insatser i Libyen och bidra till fred och demokrati”, skriver förbundet. Tidigare har Ung vänster ställt sig positivt till Nato-insatsen, men enligt Stefan Lindborg handlar det nya uttalandet inte om en omsvängning i politiken.
– Situationen i Libyen har ändrats och det Nato gör är inte i alla lägen det som FN-resolutionen gett mandat för. När omständigheterna förändras bör man kunna ändra uppfattning.
De frågor som väckt debatt är bland annat synen på välfärdsstaten, LO och på den svenska modellen med samförståndspolitik. Kritikerna menade att de nuvarande skrivelserna tenderar att bli för okritiska medan majoriteten ansåg att det inte är Ung vänsters sak att vara kritiska mot fackföreningsrörelsen. Det var det som de flesta ung vänstrare sade var den viktigaste frågan.
– Jag tycker det finns flera saker som är bra med ändringarna i principprogrammet. Vi formulerar en strategi för att stärka och radikalisera fackföreningsrörelsen och konstaterar att det behövs fler personer med LO-bakgrund i förbundet, säger Stefan Lindborg.
Han tror att ändringarna gör Ung vänster till en mer relevant politisk kraft. Amanda Kappelmark från Göteborg Bohuslän var en av kritikerna.
– Jag tycker att man har en mer positiv syn på den tidigare välfärdsstaten och den svenska modellen. Jag tycker överlag att man problematiserar mindre i de nuvarande skrivelserna, där tyckte jag att våra motioner var bättre.
Samtidigt vill inte Amanda Kappelmark dra för mycket på de olika åsikterna.
– Kongresser är till för att debattera på och det är inte konstigt att man tycker olika, jag tyckte det var en bra och saklig debatt.
Hon påpekar också att hon för fram sina personliga åsikter och inte representerar hela sitt distrikt.
– Vi har diskuterat mycket i distriktet och det är många som tycker olika så det finns absolut ingen distriktslinje.