Ställ högre krav på arbetsförmögna och ändra aktivitetsersättningssystemet för unga. Det är Folkpartiets nya förslag. Aktivitetsersättningen, som är förtidspensionen för unga, ska tas bort helt och unga med arbetsförmåga ska hänvisas till Arbetsförmedlingen, enligt förslaget.
– Det är egentligen samma tanke som gäller för äldre: att det ska vara väldigt svårt att få förtidspension. I dag är problemet att många unga får aktivitetsersättningen utan att det ställs några krav. Det är mindre än hälften som har en aktivitet och det är oacceptabelt, säger Johan Pehrson (FP), ordförande i Folkpartiets socialförsäkringsarbetsgrupp, till Svenska Dagbladet.
Handikappförbunden känner oro
Pehrson uppger vidare att hans förhoppningar är att förslaget ska gå igenom i budgetförhandlingarna inför nästa år. Han menar att runt 90 procent av de förtidspensionerade skulle klara av kraven på att delta i någon form av aktivitet.
Företrädare för funktionsnedsatta är dock oense med Pehrson och FP om åtgärdens riktighet.
– Vi känner oro över att man sköter detta på samma sätt som sjukersättningen, det vill säga att man inte beviljar den och att folk inte får den formen av stöd. Det leder till att många då drabbas av att inte ha någon försörjning, säger Mikael Klein, intressepolitisk chef vid Handikappförbunden, till Flamman.
”Regeringens arbetsgivaransvar”
Han påpekar att detta är ett steg bort från den svenska sjukförsäkringsmodellen där uppfattningen bör vara att sjuka som inte kan arbeta inte ska riskera fattigdom.
– Detta fundament har rubbats med ändringarna i sjukersättningen för de över 30 år. Nu kan även de under 30 år drabbas, tror Klein. Han menar vidare att inriktningen på lösningen är fel, och förespråkar att fler praktikjobb i offentlig sektor skapas istället.
– På sikt behövs en bredare arbetsmarknad som rymmer flera, även personer vars arbetsförmåga är begränsad. I Pehrsons och Folkpartiets utspel finns inga skarpa förslag för att skapa jobb. Vi föreslår enklare åtgärder, inrätta 10 000 praktikjobb i offentlig sektor och vid statliga myndigheter. Det är trots allt regeringens arbetsgivaransvar, och det ger konkreta jobb, säger Klein.
”Politisk katastrof”
Kritiken mot det nuvarande systemet är i linje med socialförsäkringsminister Ulf Kristerssons (M) uttalanden om att de unga förtidspensionerade, som uppgår till 26 500 personer, är en ”politisk katastrof”. Han har dock inte valt att ställa sig bakom Folkpartiets utspel.