Nyligen frigavs Ahmed Agiza från egyptiskt fängelse. Det var 2001 som han och Mohammed Alzery utvisades från Sverige till Egypten, utan migrationsprövning. De överlämnades till säkerhetsagenter från USA och Egypten på Bromma flygplats, där de drogades, kläddes av, fick hand- och fotbojor, overall och huva över huvudet. Alzery släpptes efter två år, men övervakas och får inte lämna Egypten. Agiza dömdes först till 25 år och sedan till 15 års fängelse. Exakt vad han anklagats för är inte klarlagt.
Det har konstaterats att flera allvarliga felaktigheter har begåtts i samband med utvisningen och de båda männen har fått ett skadestånd från Sverige. Men det är ännu inte säkert om Agiza får återvända till Sverige.
– Han har så stark familjeanknytning att det borde vara självklart att han får återvända, säger Gösta Hultén, en av initiativtagarna till nätverket Charta 2008 som bildades för att arbeta för rättssäkerhet och allas rätt till likhet inför lagen.
Charta 2008 har tidigt gått ut med att egyptierna borde få komma tillbaka till Sverige. Gösta Hultén pekar på att Agiza har fru och sex barn som lever här med svenskt medborgarskap.
– Rätten till familjeåterförening måste gälla, säger Gösta Hultén, även om han påpekar att den rätten har luckrats upp de senaste åren.
I första hand är det Migrationsverket som bedömer om Ahmed Agiza får återvända till Sverige. Men sedan 2009 finns en ny lagstiftning som gör att regeringen har sista ordet i kvalificerade säkerhetsärenden. Det som kan hindra Agiza från att få uppehållstillstånd är att han så sent som 2009 klassades som en säkerhetsrisk.
Gösta Hultén påminner om att Säpo, som står för bedömningen inte är en neutral part. Det har tidigare konstaterats att Säpo gjort sig skyldigt till brott när man lät CIA operera på svensk mark och mörkade det för regeringen.
– Jag tycker inte man ska fästa avseende vid Säpo i det här fallet.
Fallen med de två egyptierna har väckt stor uppmärksamhet och Sverige har även fått kritik från FN:s tortyrkommitté, då man utvisat de båda männen trots att det fanns risk för att de skulle utsättas för tortyr. Agiza har även vittnat om att han har utsatts för tortyr. Frågan är om något liknande skulle kunna hända igen.
– Vi vet att det finns ett liknande fall med en man som utvisades till Marocko 2008. Men vi vet inte om det är de enda fallen, det kanske bara är de fall som vi har fått kännedom om.