”Vänsterpartiet lägger kravet på utträde ur EU i malpåse” kunde man läsa på SVT:s hemsida i samband med Vänsterpartiets EU-konferens i helgen och även andra medier har rapporterat om att Vänsterpartiet nu helt svängt i EU-frågan.
Partiledarkandidaten och tidigare EU-parlamentarikern Jonas Sjöstedt menar att så inte riktigt är fallet. Han tycker att medierna gjort en feltolkning av vad man kom fram till på kongressen.
– Medierna har ofta väldigt svårt att förstå att man både kan vara mot EU och arbeta för att förändra EU samtidigt. Konkret vill vi att länder ska kunna lämna euron, få skuldnedskrivningar och reglera banksektorn. Jag tycker att det är bra att vi har ett svar på den ekonomiska krisen, säger Jonas Sjöstedt.
Mikael Gustafsson, blivande EU-parlamentariker för Vänsterpartiet och ordförande för Vänsterpartiets programkommission, tycker att det mest positiva med konferensen är att partiet enats om en gemensam hållning till EU och den pågående eurokrisen. Han tycker att det underlättar inte minst för honom som EU-parlamentariker.
Tycker fortfarande illa om EU
– Vänsterpartiet måste kunna förklara det som händer ute i Europa. Det är spekulationsekonomin som orsakat krisen. Man curlar bankerna och låter befolkningen och välfärden ta smällen.
Gustafsson betonar också V:s fortsatt kritiska hållning till EU.
– Vi är motståndare, kommer alltid vara motståndare och tycker fortfarande illa om EU. Men eftersom vi nu är medlemmar arbetar vi för ett EU som är mer vänster eftersom vi respekterar folkomröstningen och att det inte finns en opinion för att lyfta utträdeskravet.
När skulle det vara aktuellt att aktivt driva krav på utträde?
– Om det blev mer överstatliga beslut, mer nyliberal politik, om opinionen vänder och folk inte längre vill vara med i den här klubben, om det blir en folkomröstning.
Mikael Gustafsson tyckte sig se tre olika grupper på kongressen.
– En grupp tyckte att programkommissionens förslag var rätt – att vi ska prata mer om vad vi vill i Europa i stället för att kräva utträde. Den andra gruppen tyckte att vi aktivt ska bedriva utträdeskravet. Och den tredje tycker att vi helt enkelt ska ta bort utträdeskravet och att programkommissionen är fega som inte vågar stryka det.
Det är inte förrän på kongressen i januari som de verkliga besluten om Vänsterpartiets EU-linje kommer att fattas. Mikael Gustafsson tycker att det är svårt att spå exakt hur linjen kommer att se ut.
– Jag brukar kunna känna vart vi är på väg någonstans men här känner jag faktiskt inte det alls.
Sjöstedt avfärdar att Vänsterpartiet håller på att omformulera sin EU-politik för att bädda för ett samarbete med Miljöpartiet och Socialdemokraterna i framtiden.
– Det vore förödande om vi började anpassa våra positioner för att möjliggöra ett samarbete. Vi kommer inte att göra som Miljöpartiet och tona ned EU-kritiken. Miljöpartiet har blivit väldigt tyst i EU-frågorna sedan de släppte den grundläggande kritiken av EU.
Gösta Torstensson från Folkrörelsen Nej till EU är besviken över den, som han anser vara, mer EU-vänliga linje Vänsterpartiet har tagit.
– Jag tycker att det är beklagligt att Vänsterpartiet förlorat sin EU-kritiska roll och inte aktivt bedriver kravet om utträde. Nu är Sverigedemokraterna det enda partiet i riksdagen som kräver utträde vilket är dåligt för den EU-kritiska opinionen.