Den mest omtalade rapporten under förra veckan blev utan tvivel Konkurrensens konsekvenser, vad händer med svensk välfärd? från Studieförbundet näringsliv och samhälle, SNS. Resultaten från rapporten visar bland annat att skola, vård och omsorg inte har blivit mer effektiv eller mindre byråkratisk av privatiseringar och konkurrensutsättning. SNS är ett fristående nätverk, men har kopplingar till näringslivet, vilket möjligen gjorde att reaktionerna blev än starkare. Kunskapsskolans grundare Peje Emilsson kallade under SNS:s seminarium rapporten för den sämsta som SNS har tagit fram på 25 år och krävde att det skulle tryckas upp rättelseblad att distribueras tillsammans med rapporten. Även finansminister Anders Borg har uttalat sig kritiskt om rapporten.
– Det finns en ideologisk övertygelse om att privata alternativ är bättre än offentlig sektor som är så stark att man inte vill lyssna på forskningsresultat, säger Marika Lindgren Åsbrink, socialdemokratisk politisk sekreterare och bloggare som har skrivit om rapporten och kritiken mot den.
Behövs ökad kunskap
Har högern svårt att ta till sig vetenskap?
– Det är svårt att säga något generellt, men i det här fallet så har man det.
Marika Lindgren Åsbrink tycker inte att slutsatserna i forskningsrapporten är så anmärkningsvärda att de skulle behöva väcka så starka reaktioner.
– Den motsätter ju sig inte privata alternativ i sig.
Hon tycker inte nödvändigtvis att rapporten är ett tillfälle att plocka politiska poänger, utan menar att det behövs ökad kunskap om privata aktörer inom välfärden.
– Det är ganska märkligt att man inte har utvärderat det här mer än, vi kan faktiskt titta på hur det ser ut och behöver inte bara gå efter farhågor eller förhoppningar.
Hon påpekar att det har varit en kraftig reaktion både från det samlade näringslivet och från de borgerliga partierna mot SNS:s rapport, där rapporten närmast har utsatts för smutskastningsförsök. SNS har även i viss mån backat och publicerat en rättelse. I rapporten står att friskolor ” kan välja kunder” eftersom de kan använda sig av kötidssystem. Det har nu bytts ut mot en mildare formulering.
– Det kan väl vara rimligt att rätta om det blir fel, men det är en detalj i sammanhanget, det påverkar inte resultaten av rapporten, säger Marika Lindgren Åsbrink.
Hur ska forskare eller för den delen vänstern bemöta en kritikerstorm av det här slaget?
– Man får väl se till att inte ge upp! Sedan hoppas jag att SNS kan stå emot trycket och att de fortsätter forska kring det här som tänkt. Annars finns det verkligen en politisk styrning av forskningen.