Oktoberkvällen är kylig och mörk. Trots det har ett 20-tal tält slagits upp utanför Riksbanken mitt i Stockholm. Några ritar med färgglada skolkritor i asfalten, ett par killar går omkring runt tältplatsen med skyltar om halsen så att fler ska hitta dit. Occupy Sverige är här.
– I samhället ligger makten hos dem som har väldigt, väldigt mycket pengar och vi tycker det är fel, säger en av aktivisterna.
Hon har varit i tältlägret till och från sedan i fredags tillsammans med Elina Wikdalh och Juri Semjonow. I vanliga fall är hon arbetssökande och bor i norra Sverige.
– Det är ett korrupt ekonomiskt system som belönar dem som skött sig dåligt med fallskärmar och att vanliga människor får betala, säger Juri Semjonow.
Han har följt Occupy-rörelsen på nyheterna och bestämde sig för att komma till tältplatsen för att visa sitt missnöje.
Från olika håll
Runt om i landet har det hållits protester inspirerade av dem som pågår på Wall Street. Förutom det pågående tältandet hölls en manifestation på Sergels torg i lördags som drog cirka tusen demonstranter. Samma dag hölls manifestationer i Göteborg, Malmö, Kalmar, Norrköping, Östersund, Sundsvall och Uppsala.
Deltagarna kommer från olika håll. Elina Wikdalh är aktiv i RKU och brukar bland annat vara på Ofogs läger utanför Luleå. Juri Semonjow har en bakgrund i Rättvisepartiet. Andra som Flamman pratar med utanför Riksbanken kommer från miljörörelsen.
– Det är lite kallt, men inte så farligt, vi har gasolbrännare, säger Jimmie Borgh, som också tältar i Stockholm.
Han tycker att allt i samhället måste förändras från grunden och han är beredd på att stanna länge utanför Riksbanken om det skulle behövas.
– Jag kan stanna hur länge som helst!
Ruttet system
En annan kille kommer fram och ber mig fotografera honom utanför sitt tält med en protestskylt om halsen. Han presenterar sig som Björn.
– Jag är missnöjd med hur giriga finansmän skor sig på ett ruttet system och låter vanliga skattebetalare ta smällen, säger han.
Det kan sägas vara den gemensamma nämnaren för den ganska spretiga Occupy-rörelsen. ”Vi är de 99 procenten” har blivit ett vanligt slagord och syftar på att en procent av befolkningen skor sig på resten.
Det står en polisbuss parkerad i närheten av tältlägret, men hittills har polisen låtit de protesterande hållas.
– Fast vi märker att de är närvarande hela tiden, säger Elina Wikdalh.