– Den här marknadsmekanismen framkallar samma kaos som vi har sett inom vården av gamla och sjuka, säger Mikael Nyberg.
Han ger en bakgrund till de senaste årens marknadsutsättning av järnvägen som tog sin början på 1980-talet.
– Det här fick två effekter, för det första en dränering av järnvägen av maskiner och personal. När företagen i anbudskonkurrens ska få sina bokslut att gå ihop gör det att man minimerar personal och utrustning. Istället inför man planerad underbemanning och dumsnålt sparande.
I järnvägens barndom på 1800-talet insåg man snabbt att det behövdes en samordning av något slag i järnvägen. En fråga som väcks är hur man hundra år senare kunde komma till motsatt slutsats
En förklaring tror Mikael Nyberg är en förändring i arbetarrörelsens ledning och dess sociala sammansättning.
– Socialdemokratin domineras i dag av översikten av den offentliga förvaltningen. För detta skikt var det naturligt att betrakta bangårdarna och sjukhusen med chefsögon och då fastnade man för tanken att man skulle kunna förnya järnvägen liksom andra delar av den offentliga sektorn och göra generaldirektören till vd, en riktig affärsman, säger Mikael Nyberg.
Men han tror även att EU och förändringar inom kapitalismen har haft betydelse för utvecklingen.
Konflikt på Trafficare
Seminariet blev ovanligt aktuellt när även företrädare från Seko berättade om den pågående konflikten för de anställda inom Trafficare.
– Jag och 250 personer till är uppsagda och riskerar att kastas ut i arbetslöshet, säger Ulla-Britt Salomonsson, järnvägsarbetare och fackligt förtroendevald.
Bakgrunden är att SJ säger upp sitt avtal med Trafficare, som har haft hand om städningen på tågen och växlingen av tåg. När avtalet sägs upp väljer SJ att inte ta över personalen. Trots att arbetstillfällena inte har försvunnit och trots att många har arbetat åt SJ och senare Trafficare i upp till 30 år. Istället kan man tänka sig att handplocka den personal man vill ha.
– Sådant som har kommit fram i förhandlingarna är att gamla SJ-anställda sitter kvar i ett gammalt tänk och att vi är för dyra, säger Ulla-Britt Salomonsson.
Seko har protesterat mot uppsägningarna och det planeras även en manifestation i början av december.
I övrigt var årets Socialistiskt forum i Stockholm, som också var ett tioårsjubileum ovanligt välbesökt. Totalt arrangerades ett par hundra seminarium, workshops och filmvisningar.